Ce trebuie să știți despre jantele din aliaj pentru iarnă

janta
explo 1000x200

În majoritatea cazurilor, întrebarea dacă șoferii ar trebui să utilizeze jante din aluminiu sau oțel este o chestiune de gust. În timp ce jantele din aliaj sunt mai atractive, jantele din oțel sunt mai puțin costisitoare și mai robuste. Dar, cum se observă diferențele în timpul sezonului rece? Ce jante auto sunt potrivite pentru utilizare în timpul iernii?

Jantele sunt esențiale pentru stabilitate a anvelopelor. Indiferent dacă aveți o preferință pentru aluminiu sau oțel, criteriile personale precum prețul, calitatea și designul sunt factori decisivi. Un lucru este sigur: vedeți jante din oțel mult mai des, deoarece costă mai puțin. Pe de altă parte, mulți șoferi de mașini au o preferință pentru jantele din aliaj datorită aspectului lor sport. Totuși, există oare diferențe reale în performanță – în special în sezonul rece?

Oricine folosește anvelope de iarnă noi poate alege între jante din aliaj și oțel. Jantele din aliaj sunt preferate de mulți șoferi pentru aspectul lor la modă și abundența de modele individuale – motiv pentru care vor să le folosească și iarna. Cu toate acestea, există posibilitatea ca acestea să reprezinte un pericol real. Desigur, anvelopele de pe mașină sunt factorul decisiv pentru siguranța rutieră în timpul iernii. Cu toate acestea, utilizarea jantelor corecte pentru anvelopele de iarnă contribuie, de asemenea, la siguranță. Din păcate, nu toate jantele din aliaj sunt potrivite pentru condițiile de iarnă.

Care sunt diferențele dintre jantele din aliaj și cele din oțel?

Spre deosebire de jante din oțel durabile, versiunea din aluminiu este mai predispusă la coroziune. Aceasta înseamnă că iarna jantele din aliaj se pot oxida pe marginea curbată a jantei roții. Fără acoperire adecvată, se vor dezvolta rapid bule mici. Zonele afectate nu vor mai asigura o etanșare adecvată. Acest lucru va duce în cele din urmă la pierderea treptată a presiunii în anvelope, ducând la un comportament instabil.

Pentru cei care acordă o mare importanță esteticii vizuale a roților lor, producătorii oferă acum și jante din aliaj rezistente la intemperii. Acestea au o acoperire specială cu pulbere care protejează împotriva deteriorării și a eventualelor oxidări. Pentru oricine nu dorește să facă compromisuri cu privire la estetica lor în timpul iernii, aceste modele sunt ideale.

Jantele din oțel cu anvelope de iarnă nu prezintă niciun risc de siguranță, chiar și fără tratament suplimentar. Dimpotrivă: materialul este semnificativ mai stabil și, prin urmare, mai puțin vulnerabil la sare sau nisip. Jantele din oțel ruginesc din când în când, dar numai la suprafață și fără a le afecta proprietățile de stabilizare. Prin urmare, un compromis este schimbarea jantelor, odată cu anvelopele.

Montarea corectă a anvelopelor de iarnă pe jantele din aliaj sau oțel

Indiferent dacă alegeți jante din aluminiu sau din oțel robust – în cele din urmă, decizia revine la alegerea anvelopelor potrivite pentru roți. Dacă anvelopa este prea mare sau prea mică, este foarte posibil să nu se potrivească pe janta dorită. Un ansamblu instabil ca acesta poate duce la situații periculoase în timp ce vă aflați la volan.

Dacă, de exemplu, aveți deja jante și pur și simplu aveți nevoie de anvelope de iarnă, ar trebui să luați notă cu siguranță de acest lucru și să alegeți doar anvelope care se potrivesc cu dimensiunea jantelor. De asemenea, rețineți că doar anvelopele de iarnă cu jante cu acoperiri speciale sunt potrivite pentru utilizare în noroi și zăpadă.

Informațiile despre dacă jantele auto din aliaj sunt potrivite pentru conducerea pe timp de iarnă sunt disponibile în general de la producător. Din acest motiv, veți găsi adesea aceste informații în descrierea produsului sau în alte documente furnizate împreună cu produsul. De altfel, puteți, desigur, să conduceți și cu jante de iarnă vara, astfel încât să le puteți folosi pe tot parcursul anului. Acest lucru vă economisește timp și stres și, de-a lungul timpului, montarea și demontarea frecventă provoacă tulburări ale roților și le scurtează durata de viață.

În ceea ce privește caracteristicile anvelopelor de iarnă, acestea rămân la fel, indiferent dacă sunt montate pe jante din aluminiu sau din oțel. Diferența este doar în calitatea lor. În timp ce jantele din aliaj sunt de obicei ceva mai ușoare pentru condițiile de iarnă, jantele din oțel oferă o rezistență suplimentară. Ar trebui să evitați să faceți economii false și să montați jante din aliaj rezistente la iarnă sau să alegeți direct jante din oțel.