Dacă pentru majoritatea românilor ziua de 24 ianuarie are o însemnătate istorică, mai exact împlinirea a 162 de ani de la Unirea Principatelor Române, pentru locuitorii din Moldova Nouă însă este un moment decisiv în privința alegerii celui care va cârmui orașul până în 2024, în urma unei soluții date de Înalta Curte de Casație și Justiție.
Deși cazul UAT-ului de la malul Dunării este unic în țară, anularea rezultatelor unui scrutin electoral nemaifiind întâlnită până acum, iată cât de informați se prezintă locuitorii urbei din Clisura Dunării cu privire la evenimentul care va avea loc în acest weekend, acolo unde scaunul de primar va fi disputat între liberalul Ion Chisăliță, fost edil al orașului Moldova Nouă în perioada 2008-2012, și Eugen Băleanu, candidatul Partidului Verde, după ce Înalta Curte de Casație și Justiție nu i-a mai dat dreptul candidatului PSD-Pro România, Adrian Torma, edil-șef în perioada 2016-2020, de a mai fi ales de populație pentru un nou mandat, în ciuda faptului că oamenii și-au exprimat simpatia pentru acesta în data de 27 septembrie.
La întrebarea „Ce se întâmplă la Moldova Nouă în 24 ianuarie?”, iată ce au răspuns în mare parte cei chestionați:
„Pe data de 24 ianuarie mergem din nou la vot. Sigur, la nivel național, se sărbătorește Mica Unire, dar noi suntem rechemați la urne. Asta este situația. E dreptul și datoria noastră să ne alegem conducătorul. Cred că toată lumea știe acest lucru, fie că a aflat din presă, fie în urma discuțiilor cu vecinii, apropiații.”, spune o pensionară, în vârstă de 67 de ani.
„Mergem la vot duminică. Ce să fie altceva? Știm cine sunt candidații. Că ne place sau nu de ei, trebuie să se rezolve situația de aici deoarece am ajuns de râsul țării. În niciun oraș din România nu s-a mai întâmplat așa ceva. Trebuie să intrăm în rând cu lumea. Am aflat de la nepoți, căci ei sunt toată ziua cu Facebookul acela.”, spune un domn, în vârstă de 57 de ani.
„E foarte simplu. Mergem la vot. Ne-am făcut de râs destul, ajunge! Cu oricine am stat de vorbă, mă întreba: «Cum e posibil să nu aveți primar, viceprimar sau Consiliu Local?». Le-am răspuns că am trăit să o văd și pe asta și ce să mai… Treburi românești. Ne mai miră ceva? Nu cred! Chiar suntem țara și, acum, orașul tuturor posibilităților.”, spune o altă doamnă, în vârstă de 35 de ani.
„Nu mai vrem să plecăm în alte orașe pentru locuri de muncă. Când aud timișorenii de Moldova Nouă îi apucă râsul deja. Toată lumea știe că nu avem conducere, că suntem vai steaua noastră. Nu contează cine vine, să fie cineva acolo. Nu cred că cineva nu știe că avem alegeri duminică. Suntem un oraș în care se aude tot ce mișcă.”, își strigă nemulţumirea o tânără care, în fiecare weekend, revine în orașul natal pentru a-și vizita părinții.
Așadar, după cum arată lucrurile, locuitorii din Moldova Nouă se pregătesc să participe în număr cât mai mare la urne, spre deosebire de slaba participare a electoratului la scrutinul din 27 septembrie. Indiferent că a aflat din presa locală, de la vecini, cunoștințe sau de pe rețele de socializare, aproape fiecare cetățean cu drept de vot știe că duminică, 24 ianuarie, poate readuce stabilitatea administrativă în orașul în care locuiește.