După ce, vara trecută, la Oravița, o porțiune de asfalt din DN 57 B s-a surpat în urma inundațiilor, localnicii din zonă fiind nevoiți să ocolească mult pentru a ajunge acasă, zilele trecute, nemulțumirea oamenilor a fost expusă în mediul online, de data aceasta, cetățenii acuzând că se distruge o întreagă stradă din cauza utilajelor grele care asigură materialele necesare lucrărilor efectuate în vederea înființării Muzeului Istoriei Văii Carașului.
Supărat foc pe motiv că, pentru construirea unui obiectiv menit să devină emblematic pentru oraș sunt distruse anumite străzi/ziduri de sprijin, un locuitor din urbea condusă de edilul Dumitru Ursu a ținut să tragă un semnal de alarmă, prin intermediul rețelelor de socializare, acesta reamintindu-le reprezentanților Primăriei că există și alte modalități prin care se poate lucra la o construcție, fără să ne trezim în filmul lui Dorel – „emblema prostiei în România”.
„Alo, dacă tot băgați utilaje grele pe strada asta (str. M. Eminescu, la marele muzeu) o să distrugeți toată strada! Dar, cum vouă nu va pasă de acest oraș, merge și asa”, este mesajul cetățeanului nemulțumit.
Ce spun reprezentanții Primăriei Oravița?
„Acel zid de sprijin care, după cum apare în imagini, începe să se surpe, nu are legătură cu lucrările efectuate în vederea amenajării Muzeului Istoriei Văii Carașului. Constructorul ne-a comunicat că nu folosește mașini de mare tonaj pentru nisip sau alte materiale necesare. De asemenea, trebuie precizat că nu există restricții din partea poliției vizavi de tonajul mașinilor/utilajelor pe acea stradă. Acel zid are o vechime considerabilă putând exista o serie de alți factori în ceea ce privește degradarea lui. Ne dorim să ducem acest proiect la bun sfârșit pentru că avem o istorie bogată pe care dorim să o transmitem și generațiilor viitoare, fără însă să distrugem altceva în schimb”, au lăsat să se înțeleagă reprezentanții administrației publice locale.
Reamintim că pentru Muzeul Istoriei Văii Carașului vor fi investiți peste 5 milioane de lei, obiectiv care va cuprinde 19 săli cu următoarele tematici:
– preistorie și istorie veche;
– istorie prefeudală și feudală;
– istorie, secolele XVIII – XIX;
– multiculturalitate;
– etnii/etnografie;
– specificul cărășean în cultura română și europeană;
– cultură, artă și tradiție;
– priorități științifice bănățene.