Cehii se pregătesc să dea startul unui proiect de modernizare a sistemului hidroelergetic, preluat de la TMK cu o sumă importantă de bani, anul trecut. În plus, planurile lor se vor întinde pe perioada unui an, astfel încât din 2013 sistemul reabilitat să funcționeze ca la carte.
Cehii de la CEZ s-au implicat într-o serie de proiecte din comunitatea locală din Reșița, dar și din județ. Aceștia își manifestă intenția de a continua cu seriozitate proiectele pe care le-au început pentru sistemul hidroenergetic și vor să le termine în scurt timp. „În acest an are loc începerea modernizării întregii amenajări, cu scopul să mărim capacitatea instalată la peste 20 de megawati. În 2013 finalizăm lucrarea. La nivelul companiei, CEZ a decis ca activitatea sa să se axeze pe energia regenerabilă. Ca țări, vizăm România, Polonia și Germania”, a spus cehul Martin Zmelik, la cea mai recentă vizită a sa la Reșița.
Studiu pentru energie verde pe Caraș-Severin
Pentru că cehii sunt interesați de județ, aceștia au demarat un studiu, ca să testeze energia eoliană din Caraș-Severin. Ei spun că, momenta, sunt interesați de două zone. „România este o piață strategică pentru noi, de aceea suntem aici. Suntem investitori pe termen lung și dorim să devenim parteneri ai comunității locale, pe care să o răsplătim cu o parte din realizările noastre”, a adăugat Martin Zmelik, Directorul de Operaţiuni al Grupului CEZ în România.
Acesta a purtat și discuții cu organizatorul Festivalului de Jazz de la Gărâna, Marius Giura, care seperă ca și cehii să se implice în organizarea celui mai important eveniment cultural din Caraș-Severin. Cifra de afaceri a grupului CEZ este de 38 de miliarde de euro.