Ce înseamnă dragostea? Premiera Teatrului de Vest din Reșița aduce răspunsuri, în cinstea iubirii

Teatrul de Vest din Reșița dă startul premierelor din acest an cu o comedie numai bună pentru luna îndrăgostiților. Plasată între Sfântul Valentin și Dragobete, piesa încearcă să aducă răspunsuri cu privire la definiția dragostei.

Întâia premieră din 2020 a Teatrului de Vest din Reșița este „Jocul dragostei și al întâmplării” de Marivaux, în regia tânărului clujean Andrej Visky, pentru care contactul cu echipa de la Reșița poate fi tradus prin dragoste la prima vedere.

„Mulțumesc teatrului și managerului pentru invitație, pentru că mi-au dat oportunitatea să realizez un vis de-al meu. Mă simt norocos ca regizor. Mulțumesc și actorilor pentru munca titanică depusă. Am citit această piesă în timpul studiilor mele din Statele Unite. M-a atras la ea fata, personajul principal al piesei, o femeie tânără care nu crede în instituția căsătoriei, care nu mai crede în modelele învechite din jurul ei. Vede doar căsnicii nefericite, unde femeia e prizonieră sau mai rău, o victimă. Ea nu vrea să aibă de-a face cu aceste lucruri. Vrea să găsească dragostea adevărată, pură, care nu dispare cu uzura timpului sau în fața tentațiilor. Întrebarea pe care mi-am pus-o și mie e dacă există acest sentiment și dacă mai credem în dragostea pură sau credem în contracte”, spune Andrej Visky. Regizorul mărturisește că a vrut să aducă la Reșița o piesă care să arate spectatorilor plăcerea jocului și care să ofere actorilor libertate.

Despre libertatea oferită de regizor vorbește și Florin Ruicu, unul dintre protagoniști. „Îi mulțumesc managerului Florin că l-a adus pe Andrei, apoi îi mulțumesc lui Andrei că mi-a dat Arlechin și colegilor că m-au ajutat că-l fac. Mă bucur că mai există regizori care dau libertate aproape totală actorilor, aducându-i înapoi pe drumul cel bun doar când o apucă pe arătură. Sunt mai mult decât convins că atât vineri, cât și duminică seara vor fi zile de sărbătoare, și la propriu, și la figurat. Sperăm ca sala să fie plină, îi asigurăm că au ce să vadă, se va vedea și munca din spatele acestui spectacol. Sunt convins că va avea un mare succes”.

Întreaga scenă este o mare de verde, iar costumele vor îmbina modernul cu ținutele de epocă. Și pentru că piesa se joacă în luna iubirii, între Sfântul Valentin și Dragobete, esența sa este evident dragostea. „Dragostea e sentimentul care ne diferențiază de celelalte ființe ale Pământului. E profund umană dragostea. Dacă cei doi (n.r. actorii principali) au găsit-o și felul în care o caută și dacă ei pot defini iubirea așa cum este ea, vă rugăm să veniți și să ne ajutați să găsim răspunsul”, este apelul lansat și de actorul Marius Tudor.

„Jocul dragostei și al întâmplării” se va juca în avanpremieră vineri, 21 februarie, de la ora 19.00 și în premieră duminică, 23 februarie, de la aceeași oră. Biletele se pot achiziționa de la casieria Teatrului de Vest Reşița, precum și pe http://eventbook.ro. Prețul unui bilet pentru adulți este de 20 de lei, iar pentru copii – 10 lei.

Distribuția completă a piesei: Ana-Maria Cizler (Lizeta), Marius Tudor (Mario), Florin Ruicu (Arlechin), Sorin Fruntelată (domnul Orgon). Din distribuție fac parte și doi tineri actori, intrați recent în „familia” Teatrului de Vest Reșița: Rusalina Bona (Silvia) și Robert Danci (Dorante). Scenografia: Erika Csegöldi. Muzica: Cári Tibor.