Recent, Sumitomo Electric Bordnetze a luat decizia să aleagă o altă locație pentru crearea a 500 de locuri de muncă într-o primă fază și să investească în județul Mehedinți, și nu la Oravița.
Administrația locală se declară dezamăgită de faptul că japonezii au ales o altă locație pentru derularea viitoarei activități, deși la nivel de oraș s-au făcut toate demersurile necesare pentru atragerea lor. Lipsa forței de muncă și a utilităților, cum ar fi alimentarea cu gaz, a stat la baza deciziei investitorului.
Primarul Costel Ursu explică faptul că au existat și alte piedici în calea investiției, însă acestea ar fi fost rezolvate dacă japonezii ar fi vrut să se stabilească în oraș. Edilul-șef spune că în urmă cu 3 luni a luat legătura cu Sumitomo Electric Bordnetze, iar reprezentanții societății au fost încântați de acest aspect, întrucât intenția lor oricum era de extindere a investiției. Ulterior, aceștia s-au deplasat la Oravița, unde au luat primul contact cu administrația locală și cu facilitățile de care ar dispune.
,,Și-au dorit să vină într-o hală deja construită, care să aibă o suprafață de 12.000 de mp. Costurile estimate pentru înălţarea construcției se ridicau la 3 milioane de euro. Am încercat să găsim o firmă atât din Oravița, cât și din alte zone ale țării, inclusiv din capitală, dar în zadar. Nimeni nu s-a arătat interesat să investească 3 milioane de euro la noi în oraș. În cele din urmă, am decis să contractăm noi un credit prin care să ridicăm hala. În acest sens, am făcut o deplasare la București pentru a obține o scrisoare de garanție guvernamentală pentru contractarea unui credit bancar. Era nevoie de acel document, întrucât administrația Goga ne-a îndatorat pe 17 ani de zile, iar noi nu am putut să accesăm un credit benefic la momentul actual fără garanție de la centru”, a subliniat primarul Costel Ursu.
În cazul în care hala ar fi fost construită de oficialii orașului, oferta de preț a japonezilor pentru închirierea spațiului construit ar fi fost de 2,8 euro/mp plus TVA, însă primăria a lăsat și acest preț la 2 euro/mp, încheind prin a le explica că prețul nu este important atâta vreme cât decid să rămână la Oravița, iar veniturile adiacente ar fi fost mai importante pentru populație. În varianta finală a negocierilor, aleșii le-au spus să plătească atât cât își permit.
CITEȘTE AICI adresa Primăriei către firma Sumitomo Electric Bordnetze!
Așadar, acesta concluzionează că și acest aspect s-ar fi rezolvat în cele din urmă, în ciuda piedicilor din trecut. La punctul în care administrația locală ar fi făcut tot posibilul să îi aducă la Oravița, japonezii au făcut un calcul de piață, iar în urma estimărilor au decis să aleagă o altă variantă de extindere, pe filiera Drobeta Turnu Severin. Cea de-a treia soluție ar fi fost Buglaria.
Lipsa alimentării cu gaz și firma concurentă care există la aproximativ 50 de kilometri de Oravița, Delphi, care și ea duce lipsă de forță de muncă, i-au determinat pe japonezi să părăsească județul Caraș-Severin și să se îndrepte spre Drobeta Turnu Severin.
,,Nu pot să cred că se pot face afirmații la adresa mea că am tratat cu indiferență investitorii, când eu știu că am făcut tot ce e posibil omenește să îi aduc la Oravița. Asta, mai ales când știu că o concretizare a proiectului ar fi scos din sărăcie atât orașul, cât și zona. În fiecare zi vin oameni la mine la birou și îmi cer locuri de muncă, unii dintre ei neavând o pâine să le pună pe masă copiilor. Rugămintea mea este ca toți cei care au vreo suspiciune legată de modul în care i-am tratat pe oaspeți să contacteze reprezentanții firmei japoneze”, a conchis edilul-șef.