ȘOCANT. Ce au scos la iveală controalele efectuate în maternitățile din Caraș-Severin?

Inconștiență, nepăsare și un personal cu o pregătire insuficientă în combaterea infecțiilor nosocomiale. Asta a ieșit la iveală după controalele efectuate de Direcția de Sănătate Publică din Caraș-Severin, la ordinul ministrului Sănătății, în maternitățile spitalelor din județ.

În contextul recentelor scandaluri provocate de neglijența unor medici și asistenți medicali care a dus la infectarea mai multor copii cu stafilococul auriu, în unele maternități din Caraș-Severin domnește nepăsarea. Controalele dispuse de ministrul Sănătății, Sorina Pintea, care s-au încheiat în 15 februarie, au scos la iveală o serie de nereguli în două din cele cinci unități sanitare cu paturi controlate de echipele Direcției Județene de Sănătate Publică (DSP), pe linia respectării condițiilor igienico-sanitare în secțiile de Neonatologie și Obstetrică-Ginecologie.

Deși este cea mai mare unitate spitalicească din județ, se pare că la Spitalul Județean de Urgență din Reșița încă sunt oameni care nu-și înțeleg rolul și că, în final, în mâinile lor stă viața nou-născuților. Așa se face că mai mulți angajați cu răspundere în zona curățeniei și dezinfecției au fost sancționați contravențional cu suma totală de 2.000 de lei. Potrivit raportului întocmit de DSP, „nu s-au efectuat probele de recontrol după intensificarea operațiunilor de curățenie și dezinfecție care au fost instituite în urma rezultatelor depistate pozitiv la probele de autocontrol al Serviciului de Supraveghere, Prevenire și Limitare a Infecțiilor Asociate Asistenței Medicale”.

Mai precis, rezultatele pozitive se referă la existența infecțiilor nosocomiale, afirmă purtătorul de cuvânt al DSP, Daniel Botgros. După ce au fost depistate astfel de infecții, în spital nu s-au mai refăcut testele, asta deși, la finalul lunii noiembrie, managerul Waldemar Murgu spunea, într-o conferință de presă, că a stabilit un plan de control bine pus la punct: „Am reorganizat controlul infecțiilor nosocomiale, în contextul în care, la nivel național, sunt foarte multe probleme. Am încercat să facem un program de control, de verificare și de curățenie de așa natură încât să minimizăm aceste riscuri. E clar că nu pot fi 100% eliminate, dar trebuie scăzute la un nivel la care să nu prezinte un pericol real. În Maternitate nu am avut nicio infecție, ceea ce este lăudabil pentru acea secție”. În același raport se vorbește și despre „neaplicarea de către personalul auxiliar sanitar a tehnicilor și procedurilor de curățenie, dezinfecție și dezinfecție terminală în conformitate cu legislația în vigoare”.

Probleme au fost depistate și la Spitalul Orășenesc Oravița. Și la unitatea sanitară la care apelează cei mai mulți locuitori din Valea Carașului există oameni care încalcă regulile cu bună știință. S-a constatat „nerespectarea planului anual propriu de prevenire și control a infecțiilor asociate asistenței medicale, precum și neefectuarea recontroalelor la testele de sanitație al căror rezultat a fost neconform”, potrivit Direcției de Sănătate Publică. În cazul spitalului din Oravița, amenda aplicată personalului cu atribuții în domeniul curățeniei a fost de 1.000 de lei.

Din păcate, personalul din spitalele cărășene nu are pregătirea necesară pentru a menține unitățile medicale la un nivel optim de curățenie, astfel că riscul îmbolnăvirilor rămâne ridicat. Potrivit cerințelor DSP, în urma controalelor efectuate, toate cele cinci spitale (din Reșița, Oravița, Caransebeș, Oțelu Roșu și Moldova Nouă) sunt obligate să reinstruiască personalul medico-sanitar „cu privire la respectarea procedurilor și protocoalelor de curățenie, dezinfecție, dezinfecție terminală, precum și a precauțiunilor universale și de contact cu privire la igiena mâinilor”.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/