Ce ar însemna dizolvarea Asociaţiei Timişoara 2021: niciun ban de la Consiliul Judeţean şi de la Guvern. „Nu este normal ca cetăţeanul Timişoarei să plătească singur acest proiect”

Horaţiu Rada, preşedintele Timişoara 2021, reacţionează la comunicatul trimis de Nicolae Robu privind decizia de asumare a Primăriei Timişoara a implementării proiectului Timişoara Capitală Culturală Europeană.

Printre altele, Nicolae Robu spune în comunicatul respectiv că Asociaţia Timişoara 2021 funcţionează necorespunzător şi că scandalurile interne au decredibilizat-o. Edilul consideră că lucrurile nu merg cum trebuie şi a cerut corectarea statutului. Mai mult, Robu subliniază că „asociaţia este acaparată pe o direcţie pe care nu are ce căuta” şi că nu face faţă misiunii pe care o are. Din aceste considerente Robu a decis să demareze demersurile ca de acum proiectul „Capitală Culturală Europeană să fie implementat de Primăria Timişoara”.

„Declaraţia domnului primar nu este prezentată în varianta corectă”

Primarul a mai precizat că instituţii culturale puternice ale oraşului, precum Opera Română, Teatrul Naţional şi Filarmonica Banatul nu mai doresc să facă parte din Asociaţie. Horaţiu Rada, preşedintele Asociţiei Timişoara 2021, vine să îl contrazică aici cu argumente concrete.

„În şedinţa Consiliului Director din data de 10 iunie s-a scos în evidenţă că aceste instituţii nu şi-au plătit cotizaţia, iar sumele sunt semnificative şi s-a luat în calcul, conform statutului, ce vom face cu dumnealor, dacă îi vom scuti de această taxă, vom găsi o altă formă să compensăm sumele restante, altfel urmând să fie supuse, conform statului, ridicării poziţiei de membru, respectiv scoaterea acestora din cadrul Asociaţiei. Este absurd ca aceste instituţii, cu un asemena impact, să nu facă parte din Asociaţie. Tocmai de aceea domnul primar a spus că va avea un dialog cu reprezentanţii acestora şi în şedinţa care a avut loc ieri urma să ne prezinte un punct de vedere.

Declaraţia domnului primar conform căreia aceste instituţii ar dori să nu mai facă parte din Asociaţie nu cred că e prezentată în varianta cea mai corectă. De fapt, aceste instituţii nu şi-au plătit cotizaţia şi urma să găsim un punct comun prin care să dezvoltăm proiecte împreună. Cred că aceste instituţii îşi au locul bine definit în cadrul Asociaţiei şi în cadrul cultural timişorean”, a punctat Horaţiu Rada.

Niciun ban din partea Primăriei

Stiri Timisoara si Resita publicitate online dacus 05 iulie 2024 Stiri Timisoara Publicitate online Brantner 1000x100px

Un alt aspect important este problema financiară. Horaţiu Rada a afirmat pentru Express de Banat că opinia publică nu se poate bucura de adevăratele proiecte culturale pentru că până la această oră nu a primit niciun ban din partea Primăriei.

„Opinia publică aşteaptă, Primăria nu plăteşte, cu excepţia primei tranşe de cotizaţie şi vorbim de nemulţumirea zonei artistice că nu şi-a primit banii. Întrebarea este: se doreşte acest proiect sau se doreşte a fi asumat de anumite instituţii şi de anumiţi oameni care înţeleg mai mult sau mai puţin scopul real al acestui proiect”, a adăugat Horaţiu Rada.

Nu exclude dizolvarea Asociaţiei… dar care ar fi consecinţele?

Preşedintele Timişoara 2021 explică şi ce ar însemna dizolvarea Asociaţiei şi care ar fi repercusiunile. Proiectul nu ar mai beneficia de fonduri de la Consiliul Judeţean şi nici de sprijin guvernamental. Prin urmare, cetăţeanul timişorean ar plăti, în timp ce există fonduri naţionale care erau repartizate.

„Dizolvarea Asociaţiei presupune mai multe etape. Primăria Timişoara este cel mai mare finanţator şi poate să se retragă din cadrul Asociaţiei, care este constituită din 106 membri în acest moment. Ceilalţi 105 membri, în condiţiile în care Primăria Timişoara se va retrage, vor stabili în Adunarea Generală ce vor face. Pe lângă Primăria Municipiului Timişoara, Ministerul Culturii, respectiv Consiliul Judeţean vor trebui să aibă un punct de vedere, dar este păcat ca acest proiect care este de interes naţional să nu beneficieze de sprijin guvernamental, de sprijinul finanţării dinspre Consiliul Judeţean şi acest proiect să fie asumat doar de către comunitatea locală. Nu este normal ca cetăţeanul timişorean să plătească singur acest proiect când sunt fonduri la nivel naţional care erau alocate. Contractele de finanţare sunt către Asociaţie, şi nu către Primăria Municipiului Timişoara”, a mai spus Horaţiu Rada.

stiri Timisoara publicitate si promovare online banner maxagro Stiri Timisoara si Resita STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/