UPDATE. CCR a decis: Inițiativa USR „Fără penali în funcţii publice” este constituțională

Judecătorii CCR au stabilit, astăzi, cu unanimitate de voturi, că iniţiativa legislativă de revizuire a Legii fundamentale, care aparţine USR și a fost sprijinită și de PNL, „Fără penali în funcţii publice” respectă prevederile constituționale.

Curtea a verificat dacă iniţiativa cetăţenească a USR îndeplineşte condiţiile tehnice, respectiv numărul de semnături și dacă demersul cetăţenesc respectă limitele Constituției, informează Mediafax.

După decizia CCR de azi, inițiativa va parcurge procedura parlamentară, ulterior urmând a fi supusă unui referendum de revizuire a Legii fundamentale. „Acesta nu va fi un referendum consultativ, cum a fost cel cu Parlamentul unicameral și 300 de parlamentari, care încă nu s-a aplicat, sau cum va fi cel din 26 mai 2019. Vorbim acum de un referendum, l-aș numi, legislativ“, a declarat azi după-amiază, pentru Digi 24, deputatul Dan Barna, președintele USR.

De partea cealaltă, reprezentanții PSD consideră că inițiativa USR este mincinoasă, întrucât titlul acesteia nu corespunde cu conținutul ei! Concret, din titlu reiese, spun pesediștii, că nicio funcție publică nu va mai putea fi ocupată de condamnați penali, pe când în text inițiativa legislativă se referă doar la aleși în Parlament sau în funcţia de preşedinte al României.

În 21 septembrie 2018, USR a depus la Parlament a doua tranşă de semnături pentru iniţiativa „Fără penali în funcţii publice“, peste 780.000, îndeplinind astfel condiţiile impuse de lege pentru declanşarea referendumului, respectiv 500.000 de semnături din 21 de judeţe. Iniţiativa Fără Penali în funcţii publice propune ca articolul 37 din Constituţie, care reglementează dreptul de a fi ales, să fie completat cu un nou alineat, având conţinutul: „Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de Preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării”.

Constituția prevede în prezent, la articolul 37, următoarele: „(1) Au dreptul de a fi aleşi cetăţenii cu drept de vot care îndeplinesc condiţiile prevăzute în articolul 16 alineatul (3) , dacă nu le este interzisă asocierea în partide politice, potrivit articolului 40 alineatul (3). (2) Candidaţii trebuie să fi împlinit, până în ziua alegerilor inclusiv, vârsta de cel puţin 23 de ani pentru a fi aleşi în Camera Deputaţilor sau în organele administraţiei publice locale, vârsta de cel puţin 33 de ani pentru a fi aleşi în Senat şi vârsta de cel puţin 35 de ani pentru a fi aleşi în funcţia de Preşedinte al României”.

UPDATE, ora 16.45

Prim-vicepreședintele PNL Raluca Turcan a afirmat că majoritatea parlamentară PSD-ALDE nu va adopta inițiativa USR „Fără penali în funcții publice” pentru revizuirea Constituției, însă liberalii vor insista ca două proiecte ale PNL pe același subiect să fie votatea decizional de Camera Deputaților.

„Condamnații penal nu au ce căuta în funcții publice! PNL salută decizia CCR privind inițiativa cetățenească de revizuire a Constituției prin care se instituie interdicția pentru cei condamnați de a fi aleși în funcții publice. Solicităm celeritate în procedura parlamentară, astfel încât până la sfârșitul legislaturii să avem cel puțin un vot într-una dintre camerele Parlamentului, astfel încât să evităm riscul casării inițiativei la finalul legislaturii. PNL este partidul care a depus în Parlament, încă din noiembrie 2017, două proiecte legislative care interzic persoanelor condamnate penal să poată fi alese în Parlamentul României sau în funcția de Președinte al României. Aceste două proiecte au fost avizate favorabil de Consiliul Legislativ, care nu a indicat vreun risc de neconstituționalitate”, a scris Raluca Turcan, azi, pe Facebook.

Aceasta a adăugat că reglementarea privind interidicția în funcții publice a celor condamnați penal trebuie făcut și invită partidele să susțină demersurile în acest sens în Parlament. „În condițiile în care revizuirea Constituției României presupune o majoritate parlamentară de două treimi, pe care cel mai probabil PSD și ALDE nu sunt dispuse să o asigure, PNL va insista asupra unui vot asupra celor două proiecte, care sunt deja în dezbaterea Parlamentului la Camera Deputaților, în calitate de for decizional. Fie pe o cale, fie pe cealaltă, trebuie să avem reglementată această interdicție în privința celor condamnați penal. PNL va pune în slujba acestei inițiative toate voturile de care dispune în Senat și Camera Deputaților. Așteptăm toate partidele care doresc curățarea spațiului public de infractori să se alăture demersului nostru”, a conchis liderul deputaților PNL, citat de Mediafax.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/