Până acum era un lucru obișnuit ca în preajma sărbătorilor Compartimentul de Primire Urgențe al Spitalului Municipal Lugoj să devină extrem de aglomerat. Din nefericire, acest lucru a devenit normalitate pentru orice perioadă din an.
La unitatea spitalicească din Lugoj se prezintă zilnic între 70 și 100 de pacienți. Afecțiunile sunt dintre cele mai variate: de la colici biliare, intoxicații cu alcool, probleme cardiace, mușcături de căpușe la plăgi și traumatisme. Temperaturile de vară potențează și ele problemele de sănătate ale lugojenilor. Medicii și asistentele care deservesc Compartimentul de Primire Urgențe al Spitalului Municipal Lugoj sunt suprasolicitați, mai ales că, fiind perioada concediilor, factorul uman este mai redus.
Cum se întâmplă și în alte spitale din țară, și la Lugoj mulți dintre pacienți, pe fondul lipsei de răbdare, își pierd cumpătul și adoptă un limbaj necivilizat față de personalul medical. Cadrele medicale explică faptul că, chiar dacă timpii de așteptare în cazul situațiilor care nu reprezintă urgențe vitale sunt mai mari, unitatea nu refuză niciun caz, pacienții sunt cu toții preluați, însă triajul se efectuează conform protocoalelor de urgență valabile pe plan internațional.
Unitățile de primiri urgențe sunt singurul segment al sistemului sanitar deschis permanent, având asigurată prezența personalului medical dedicat urgențelor medicale, fiind accesibil tuturor categoriilor de pacienți, asigurați sau neasigurați, finanțarea fiind asigurată prin bugetul de stat. Oamenii sunt îndemnați să aibă mai multă răbdare și să se adreseze Compartimentului de Primire Urgențe numai atunci când au cu adevărat o problemă ce necesită intervenția imediată a medicului, cum ar fi arsurile, traumatismele, reacțiile alergice, durerile bruște de cap, durerile toracice sau abdominale acute etc. Pentru probleme precum bolile cronice, răceală/tuse, concediu medical, analize, dureri cronice de cap sau de coloană, și altele similare oamenii trebuie să se adreseze către medicul de familie sau la ambulatoriul de specialitate (policlinica). Astfel, presiunea asupra unităților și compartimentelor de primiri urgențe ar fi mult diminuată, iar durata de așteptare pentru cazurile grave și urgente s-ar reduce semnificativ.
Lugojenii se pot adresa și centrelor de permanență Lugoj I, situat pe str. Dimitrie Cantemir nr. 10, telefon 0256 / 358 997; Lugoj II, pe str. A. Odeanu nr. 6, telefon 0256/328811; Lugoj III, pe str. Țesătorilor nr. 16b, telefon 0256/352424 și Lugoj IV, pe str. Timișoarei bl. 57, sc. A, ap. 20, telefon 0256/356558. Serviciile medicale prevăzute se acordă tuturor persoanelor care le solicită, indiferent de statutul de asigurat al acestora. Programul de activitate este între orele 20 și 8, în zilele lucrătoare, iar în zilele de sâmbătă, duminică, sărbători legale și zile declarate libere de către Guvernul României, programul este între orele 8 și 8 (programul începe la ora 8 și garda durează 4 ore). Echipele de gardă sunt formate din medic și asistent medical.