Cazul UEMR. De ce este sancţionată comunitatea reşiţeană, iar Doinei Frunzăverde nu i s-a dat nicio sancţiune?

Rector al Universităţii „Eftimie Murgu“ Reşiţa din 2008 până în 2016, iar de atunci preşedinte al Senatului UEMR, Doina Frunzăverde este acuzată de tot mai multe voci din mediul academic de management deficitar.

Zilele trecute arătam cum Liviu Spătaru, ctitor al universităţii reşiţene, sublinia că, din cele cinci funcţii ale conducerii, în perioada 2008-2016 la UEMR „nu au funcţionat decât antrenarea şi controlul. Antrenarea cu biciul, că nu se putea altfel, abuzivă, deci coordonarea s-a făcut prin abuz, au fost abuzuri peste abuzuri“. Însă nici Ion Vela, rector din 2000 până în 2008, nu este mai indulgent cu cei ce au condus Universitatea în ultimii 10 ani.

Vela pune şi o întrebare de bun-simţ: de ce nu li s-a dat nicio sancţiune managerilor UEMR pentru situaţia în care au adus Universitatea? „În 2015 vine comisia pentru acreditarea universităţii, comisia dă grad de încredere ridicat, iar după 3 luni anulează această hotărare şi dă grad de încredere pentru baza materială, cadre didactice, activitate şi aşa mai departe, dar datorită managementului deficitar, acordă universităţii grad de încredere limitat. Eu mi-am pus întrebarea: de ce comisia ne sancţionează pe noi, cadrele didactice, studenţii, că astfel influenţează şi finanţarea pe studenţi, deci de ce sancţionează comunitatea reşiţeană, iar celor care au dus conducerea Universităţii nu li s-a dat nicio sancţiune?“, spune Ion Vela.

Întrebat de Express de Banat ce îi reproşează Doinei Frunzăverde, Vela răspunde: „Vreau să spun doar ce a spus dânsa către o persoană, că a greşit ce echipă şi-a făcut. Deci echipa este de vină şi persoana care a coordonat. Să nu credeţi că, dacă eşti lider, subalternii te sfătuiesc. Ei te sfătuiesc în interesele lor“.

Fostul parlamentar Ion Vela se referă şi la varianta fuziunii, făcând trimitere la o recentă declaraţie a liderului PSD Caraş-Severin, Ion Mocioalcă, dar şi la ceea ce susţinea Doina Frunzăverde în urmă cu trei ani!

„Deputatul Mocioalcă a spus clar că singura soluţie este fuziunea cu Politehnica din Timişoara. În 2015, rectorul de atunci, care a avut şi acordul Senatului UEMR, a spus acelaşi lucru, că singura variantă pentru a salva învăţămantul superior din Reşiţa este fuziunea prin absorbţie cu UVT-ul (Universitatea de Vest Timişoara, n.r.)… Şi totuşi, fuziunea nu s-a întâmplat“, constată Ion Vela. Şi e foarte posibil să nici nu se realizeze vreo fuziune, am anticipa noi, până când cei ce conduc acum UEMR-ul nu-şi vor fi pregătind terenul astfel încât o eventuală fuziune să le fie favorabilă. Până atunci, Dumnezeu cu mila!

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/