Cercetat pentru camătă și nerespectarea regimului produselor accizabile (bijuterii de aur), alături de Marian Pîrvu și Costinel Sorin Idita, cămătarul Nelu Oros a ajuns în fața judecătorilor, care au retrimis rechizitoriul la Parchetul de pe lângă Judecătoria Reșița. Dar nu pentru nelegalitatea urmăririi penale, ci pentru probleme de procedură privind confiscarea specială a unor bunuri.
Deși contestată retrimiterea rechizitoriului la Parchet, judecătorul de cameră preliminară al Tribunalului Caraș-Severin a menținut decizia primei instanțe. După ce procurorii vor reface partea cu confiscarea specială din dosar, acesta va reveni la judecătorul de cameră preliminară.
CITEŞTE ŞI: Descinderi la cămătarii din Reşiţa
Mărturiile din acest dosar, deschis cu doi ani în urmă, legate de Nelu Oros sunt de-a dreptul șocante. Sumele împrumutate variau de la 100 de lei la 1000 de euro, iar camăta o lua lunar, fie o sumă fixă, fie procentual. Pentru cunoscuți și prieteni, accepta chiar împrumuturi cu o singură camătă, indiferent de perioadă. Dar niciodată nu făcea rabat de la a impune garanții pentru împrumuturi, fie că erau bijuterii, fie aparatură electronică.
Unul dintre martori le povestește procurorilor că a împrumutat 1.000 de euro pentru care Nelu Oros i-a stabilit o dobândă de 5% (cel mai probabil lunară) și a lăsat garanție un ceas Lotus. O altă martoră, pentru aceeași sumă împrumutată, a lăsat garanție un colier din aur de 80 g și o pereche de cercei de damă de 30 g, un inel de 15 g și un lănțișor de 70 g cu o brățară de 30 g. Martora nu a putut preciza, însă, și nivelul dobânzii percepute.
O altă martoră spune că a împrumutat 500 de euro, a lăsat garanție bijuterii și a returnat 600 de euro. Aceeași martoră susține că a mai fost nevoită să se împrumute de 700 de euro, lăsând garanție 8 inele (ghiul), o brățară și un lănțișor. Un alt martor spune că, pentru 300 de lei împrumutați, a plătit 10-15 lei dobândă și a lăsat garanție trei telefoane de tip smartphone şi un joc electronic, iar un alt martor susţine că a plătit o dobândă de 10% pentru împrumutul luat. Totodată, o altă martoră a declarat că a lăsat garanție bijuterii de aur de 370 g pentru 4200 de euro, trebuind să plătească și o dobândă de 6% pe lună.
Procurorii şi poliţiştii de la Serviciului de Investigare a Fraudelor au constatat că Oros are preocupări cu privire la achiziţionarea ilegală de bijuterii din aur, posedă sume mari de bani din care împrumută şi percepe dobândă, oferind cu titlu de împrumut sume cuprinse între 1.000 și 20.000 de euro, cu dobândă între 10 și 25% pe lună, în funcţie de suma împrumutată.
Procurorii spun că există probe din care rezultă că „suspectul Ioan-Florin Oros a săvârşit infracţiunile pentru care s-a început urmărirea penală (…) că acesta ţine legătura cu ceilalţi suspecţi privind tranzacţiile cu bijuterii din aur sau ce sumă în euro deţin pentru noi tranzacţii, se aprovizionează în mod frecvent cu cantităţi mari de bijuterii din aur provenite din contrabandă pe care le valorifică pe piaţa neagră din ţară”.
Prin această activitate ilicită, procurorii au considerat că Nelu Oros se sustrage de la plata taxelor şi impozitelor datorate bugetelor de stat, respectiv plata impozitului pe profit obţinut din comercializarea bijuteriilor din aur provenite din contrabandă.
Întrebat, la data percheziţiilor, de unde are cantităţi aşa mari de aur, Nelu Oros le-a declarat reporterilor Express de Banat că „eu investesc în aur, normal! Am avut proprietăţi pe care le-am vândut, toţi banii mei sunt băgaţi în aur. Am investit în aur!”, dar nu a recunoscut că ar fi dat bani împrumut cu dobândă şi cerând bijuterii drept garanţie. Asta în timp ce la uşa lui Oros aştepta chiar un păgubit, care a fost filmat de reporterii Express de Banat declarând că a luat un împrumut de 300 de lei pentru care a lăsat brăţara amanet, brăţară primită chiar de la bunica sa, iar pentru fiecare lună de împrumut plătea 30 de lei, până la restituirea creditului.
Pentru a împrumuta asemenea sume de bani, cerând garanţii în bijuterii şi rulând sume uriaşe, se presupune că Nelu Oros ar avea acasă, pe lângă sume semnificative de bani, şi cantităţi foarte mari de aur şi bijuterii de aur. De altfel, la data percheziţiilor, vecinii şi alte persoane din anturajul său sugerau că Oros ar avea acasă atât de multe bijuterii încât acestea ar depăşi chiar şi greutatea sa… în aur! Iar procurorii par să confirme acest zvon…