,,Peștele nopții”, la Consiliul Județean

Publicistul a avut astăzi parte de o a doua lansare, după ce redacția Express de Banat a găzduit-o pe prima, într-un cadru intim.

Prozator, dramaturg şi ziarist, membru al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Timişoara, şi al Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România, Mircea Cavadia i-a adunat încă o dată pe cei apropiați într-un cadru la fel de amical. Acțiunea a avut loc la sediul Consiliului Județean Caraș-Severin. În acest fel, oamenii de cultură din Reșița au primit atenția cuvenită și din partea oficialilor județeni.

Consiliul Județean Caraș-Severin este de acum un loc obișnuit pentru asemenea momente, este un cadru firesc pentru asemenea evenimente culturale. Nu este pentru prima dată când Mircea lansează aici o carte. De câte ori o asemenea carte a domnului Cavadia apare, eu cred că marcăm un eveniment literar important nu numai în județ sau Banat, ci și la nivel național. Am avut ocazia să asist la astfel de momente, chiar la Muzeul Literaturii Române, acum câțiva ani, într-o companie selectă alături de numeroase personalități ale scrisului românesc. Probabil că domnul Cavadia este influențat de o atitudine sau, mă rog, de un spațiu geografic, dar și literar găsit, localizat, de multe ori inventat de maestrul său, de Fănuș Neagu (…)Mircea, felicitări pentru carte și să știi că voi fi fericit oricând îți vei mai lansa aici, la Consiliul Județean, asemenea scrieri, a declarat gazda acțiunii de astăzi, Sorin Frunzăverde.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157644683950924″]

Cuvinte frumoase la adresa publicistului au avut, de altfel, toți cei care au luat cuvântul în sala de ședințe de la Palatul Administrativ. Un autor de calibrul său este un subiect de meditație continuă pentru orice iubitor de literatură și de proză, în special, pentru că are darul absolut excepțional de a crea o lume, de a însufleți un spațiu, de a-l popula cu personaje extrem de interesante și de reprezentative pentru vremea în care trăim și pentru omul în dimensiunile sale perene. Un asemenea roman este acesta care este o demonstrație de eleganță stilistică și de povestire. Este un mod exemplar de a aborda o poveste și de a crea un ansamblu viabil, a spus scriitorul Gheorghe Zincescu.

Mircea Cavadia și-a construit o lume în care este foarte greu de intrat, a declarat și Nicolae Vlădulescu, directorul Teatrului Vest din Reșița.

În fața invitaților au mai luat cuvântul și Bogdan Ulmu, scriitor, regizor și profesor universitar venit tocmai de la Iași pentru lansarea de astăzi, dar și Marian Apostol, directorul Casei de Cultură din Reșița.

Publicistul s-a simțit împlinit de faptul că a fost înconjurat de cei apropiați, dar nu a uitat să readucă în prim-plan condiția grea a sciitorului de astăzi, care cu o foarte mare greutate reușește să tipărească o carte. Mulțumirea sa însă este legată de faptul că de fiecare dată a găsit deschidere la Consiliul Județean, care l-a sprijinit financiar.

„Consiliul Județean mi-a sponsorizat foarte multe cărți și pentru asta îi mulțumesc domnului președinte Sorin Frunzăverde. A vorbit frumos de Fănuș, a vorbit frumos despre mine. Ce aș putea să vă spun mai mult? Sunt onorat că mă aflu în această sală. Sunt înconjurat de prieteni și totul pare să fie în regulă! (…) Pe Sorin Frunzăverde chiar dacă îl tratați superficial, el nu e deloc așa. Îi place să stea de vorbă cu scriitorii și se simte bine în prezența lor”, a declarat Mircea Cavadia, care nu a uitat să îi mulțumescă soției sale, Gertrude Steiner, care l-a sprijinit și i-a fost aproape.

Cartea lansată astăzi, „Peștele nopții”, este volumul cu numărul 13 care a văzut lumina tiparului. Acțiunea cărții se derulează pe malul Dunării, în umbra fluviului, acolo unde oamenii sunt frumoși și deștepți.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157644269637248″]

Citește și:  „Peștele Nopții”, de Mircea Cavadia


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/