Catedrala Episcopală din Caransebeș la ceas aniversar. Un deceniu de existență!

Episcopia Caransebeșului aniversează la sfârșitul săptămânii viitoare 10 ani de la inaugurarea Catedralei Episcopale, ocazie cu care vor avea loc două acțiuni culturale dedicate acestei sărbători.

Existența noii catedrale episcopale din Caransebeș reprezintă pentru credincioși mărturia unui vis împlinit, se arată în comunicatul Episcopiei Caransebeșului. Programul evenimentului cuprinde vizionarea unui film documentar duminică, 13 septembrie, de la ora 18.00, în curtea reședinței episcopale, în care va fi evidențiată importanța acestui edificiu cultural religios nu numai în istoria eparhiei Caransebeșului, ci și în contemporaneitate și mai ales pentru viitor. De la ora 18.30 va avea loc un concert aniversar susținut de Filarmonica Banatul din Timișoara alături de Corul Catedralei Episcopale și Grupul Coral „Ethos”, al Episcopiei Caransebeșului.

Cea mai importantă realizare a Bisericii Romanești din Transilvania în cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea (vremea Sfântului mitropolit Andrei Şaguna) a fost restaurarea Mitropoliei Transilvaniei (1864) şi reînființarea Episcopiei Caransebeşului, lucru ce a dus la dezvoltarea vieţii naţionale, bisericeşti şi culturale a românilor transilvăneni. Prima dorinţă de a ridica la Caransebeş o catedrală episcopală a aparţinut patriarhului Miron Cristea, care, în vremea păstoririi sale la Caransebeş (1910-1919) a vorbit de nenumărate ori de necesitatea ridicării unei noi catedrale. Datorită condiţiilor politice de dinaintea datei de 1 Decembrie 1918 acest lucru nu s-a putut realiza.

Fundaţia Catedralei a fost executată de S.C. Construct 102 S.R.L. Caransebeş din anul 1997 până în anul 2000, când s-a ajuns la cota zero. Construcția zidurilor a început în anul 2000 cu firma S.C. Hidroconstrucţia Caransebeş, până în anul 2005 ajungându-se la nivelul ferestrelor. În anul 2006 s-a amenajat pentru slujire demisolul, Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” intrând în circuitul religios liturgic la Sărbătoarea Nașterii Domnului.

În cursul anilor 2007 şi 2008 catedrala a fost ridicată, acoperită şi tencuită exterior. Firmele constructoare au fost S.C. LB Crismi SRL şi S.C. Granit Prest S.R.L din Lugoj. În anul 2009 s-au continuat lucrările de tencuire şi amenajare interioară, biserica fiind terminată în primăvara anului 2010. Iconostasul sculptat în lemn şi mobilierul au fost confecţionate de firma S.C. Livadar Impex S.R.L. din Arad, iar clopotele, sfințite şi înălțate la praznicul Sfântului Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir din anul 2007, au fost executate de firma Hörz din Ulm – Germania.

După multă trudă din partea tuturor celor implicaţi, cu ajutorul lui Dumnezeu şi cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh DANIEL, în 12 septembrie noua catedrală a Caransebeşului, cel mai de seamă aşezământ bisericesc al credincioşilor ortodocşi din Episcopia noastră a fost sfinţită. Manifestările prilejuite de acest eveniment s-au desfăşurat în perioada 11-13 septembrie a.c. Bucuria noastră a fost împlinită şi de vizita Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, care în fruntea unui sobor de arhierei, preoţi şi diaconi a oficiat târnosirea catedralei caransebeşene, în anul centenarului instalării episcopului Miron Cristea în scaunul vlădicesc de la Caransebeş (1910-2010).”, informații oferite pe site-ul oficial al Episcopiei Caransebeșului.

 


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/