Catedrada istorică din Caransebeș și-a oficiat hramul, cu biserica goală în stare de urgență

Hramul Catedralei vechi „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” a fost sărbătorit la Caransebeș în condițiile impuse de starea de urgență. Ruga la oraș se oficia, odată la sărătoarea hramului catedralei istorice, după care tradiția a fost schimbată o dată cu inaugurarea noii catedrale „Învierea Domnului” din centrul orașului.

În acest an, condițiile impuse de starea de urgență anulează orice manifestare, astfel că Ruga la Oraș nu se va desfășura la acest sfârșit de săptămână.

La sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință, catedrala istorică din urbea de pe Timiș și Sebeș și-a cinstit ocrotitorul, prilej cu care Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

„Această catedrală înseamnă foarte mult pentru Episcopia Banatului Montan. De aceea ne-am bucurat căci alături de preoții și diaconii, cântăreții și voluntarii de la această biserică am putut fi împreună și ne-am împărtășit cu Sfintele Taine la Sfânta Liturghie. Sfântul Mare Mucenic Gheorghe ocrotește în mod special această catedrală, dar și foarte multe biserici din eparhia noastră. Totodată icoana Sfântului Gheorghe apare atât pe stema orașului Caransebeș, cât și pe stema Eparhiei Caransebeșului”, a subliniat Preasfințitul Lucian la final.

Catedrala din Caransebeş are o istorie bogată, cu realizări şi evenimente importante pentru municipiu şi pentru trecutul întregului Banat. În această catedrală au fost instalaţi toţi episcopii Caransebeşului, iar până la reînfiinţarea Eparhiei în anul 1994 a fost singura biserică ortodoxă pentru credincioşii din Caransebeş.