Cătălin Drulă, oficial președintele USR. Ce spune despre o candidatură la prezidențiale?

drula presedinte
banner publicitar

Noul președinte al USRPLUS a fost validat, sâmbătă, în cadrul congresului național al partidului, cu 97% din voturile celor prezenți. La Timișoara, Cătălin Drulă a explicat care ar fi condițiile în care USR ar putea reintra la guvernare și a vorbit despre planurile pentru anul electoral 2024. 

„Spre frica PNL și PSD, USR va livra o opoziție pe bune. Pentru că PNL și PSD au rupt România în două. Pe de o parte sunt milioane de familii care muncesc onest, respectă regulile și aceasta este o Românie care suferă profund și nu se întrevede sfârșitul acestei suferințe. Inflația e scăpată de sub control, dobânzile cresc galopant, taxele se majorează și România e în risc de sărăcie. De cealaltă parte avem România lor, a privilegiaților care au luat puterea politică pentru a se hrăni pe ei și clientela de partid, care au strâns toată puterea în mâinile lor cu această super majoritate la nivel național. Ei sunt cei care vor să fie deasupra regulilor, care își dau pensii speciale, salarii nesimțite din bani publici, care își angajează rudele și pilele de partid la stat. Aceste două partide duc astăzi România cu toată viteza înainte spre faliment.”, a declarat deputatul de Timiș Cătălin Drulă, după ce a fost validat în funcția de președinte USR.

Cu Drulă în fruntea partidului, USR își propune ca după alegerile generale din 2024 să dea premierul României. Cătălin Drulă spune că ar accepta o revenire la guvernare și înainte de 2024, cu o condiție.

„Dacă PNL și PSD fug de la guvernare, ceea ce eu anticipez că se va întâmpla pentru că PSD nu a rămas niciodată să își asume consecințele guvernării și dacă USR, bazat pe voturile pe care le are în Parlament, este chemat să își asume această guvernare mi se pare absolut firesc și obligatoriu ca, dacă forțele care sunt prima și a doua în Parlament spun că nu pot guverna, premierul să revină celei de-a treia forțe din Parlament care suntem noi. Pentru că numai având premierul ne putem asigura că livrăm acele măsuri care o să fie foarte grele, complexe și dure pentru a frâna acest dezastru economic care ni se pregătește. Deci asta este o condiție. USR nu e un partid care se adaugă la o coaliție,  suntem la două treimi din PNL ca număr de parlamentari. Suntem un partid mare care vrea să dea guvernarea în 2024 în primă poziție.”, a explicat Cătălin Drulă.

Cât despre partidul cu care USR ar putea intra într-o alianță, după 2024, Drulă a apreciat că acest lucru va fi decis post electoral.

„Mai puțin mă preocupă să facem pronosticuri, combinatorică politică, mai ales că experiența – dacă vă uitați numai cu un an în urmă ce se întâmpla, nu mai vorbesc de acum 2 ani – îmi arată că lucrurile pe scena politică se schimbă destul de mult. Probabil și domnul Ciucă va fi istorie, cum a fost domnul Cîțu, care acum un an era viitorul și speranța omenirii peneliste. Discuțiile despre alianțe vor fi post electorale, dar ceea ce USR nu a avut prima dată, respectiv parte de respectul partenerilor de coaliție, nu se va mai întâmpla. Nu mă preocupă viața internă a PNL, e treaba dumnealor ce lider își aleg. Eu pot doar să constat că domnul Ciucă a plagiat și că, prin metode nedemocratice, și-a pus sub preș acest plagiat, pot să constat că nu este echipat pentru funcția pe care o ocupă și că suntem într-o zonă de nefiresc absolut în momentul în care un militar care i-a fost subordonat direct pe linie militară președintelui acum este premier.”, a mai spus președintele USR.

Întrebat dacă se vede prezidențiabilul USR pentru viitoarele alegeri, Drulă a răspuns: „E încă devreme pentru 2024. Personal, ca structură mi se potrivește mai bine o funcție executivă, o funcție de natura celor din Guvern, așa cum mi-am și asumat. Vom vedea care e cea mai bună soluție pentru USR, pentru România. Pentru că președintele României are un rol absolut esențial în arhitectura statului român într-un proiect de modernizare.”

În contextul congresului USR, primarul Timișoarei Dominic Fritz, președintele USRPLUS Timiș a apreciat că alegerea lui Cătălin Drulă în noua funcție va deschide o nouă eră pentru partid.

„Cătălin preia acest partid într-o etapă dificilă pentru România și el va fi nu doar liderul opoziției, ci și vocea românilor care știu că este posibil ca această țară să fie altceva. (…) Faptul că a fost ales președinte USR nu e o întâmplare. USR Timiș a fost întotdeauna filiala de avangardă pentru USR național, suntem filiala cea mai mare, cu peste 3.600 de membri și suntem o filială care dă tonul în acest partid care va moderniza România. (…) Avem un președinte care este o voce pentru o Românie onestă și corectă, o voce pentru asistenta medicală care nu acceptă șpagă, pentru antreprenorii, profesorii din România și pentru toți cei care cred că au ceva de contribuit în această țară. Pentru USR începe o nouă epocă.”, a declarat Dominic Fritz.

Cătălin Drulă a câștigat președinția USR în cadrul alegerilor interne desfășurate la începutul lunii iulie, din primul tur, cu 71,3% din voturile exprimate. Sâmbătă, la Timișoara, Congresul USR a validat rezultatul votului, ca etapă finală a scrutinului.