„Cât timp nu-ți exprimi votul, nu ai dreptul să critici!”

„A da cu bâta-n baltă” pare o chestiune tot mai des întâlnită printre români, boicotarea referendumului, prin neprezentarea la vot, denotă foarte clar nivelul de interes al cetățenilor în privința modificării Constituției cu referire la termenul: căsătorie.

Dezamăgit de comoditatea cetățenilor este și Adrian Torma, primarul orașului Moldova Nouă, care subliniază câteva aspecte în acest sens: „Rezultatul, într-o formă, era previzibil… Pentru mine, e un rezultat trist. Nu atât prin rezultatul în sine, vorbind de numărul oamenilor care au spus DA sau a celor care au spus NU, e trist prin apatia pe care românii au arătat-o spre a-și pune în aplicare drepturile cetățenești, drepturile democratice și anume: ieșirea la vot. Din punctul meu de vedere, a nu merge la vot te pune în situația ca anumite drepturi să nu le mai poți justifica ulterior: dreptul de a critica! Atât timp cât nu-ți exprimi opinia, ce anume să mai critici? Eu mi-aș fi dorit să fie o prezență masivă la vot și oamenii să-și spună opinia: fie DA, fie NU. Era mult mai corect un vot, să spunem, negativ, dar spus masiv de către oameni, decât o boicotare. Mare parte dintre români sunt familiști, cred în instituția familiei și nu văd cu ochi buni legalizarea relațiilor de același sex, dar în același timp, oamenii au penalizat clasa politică, prin acest boicot. Foarte mulți au pus în balanță că se putea face altceva cu acești bani, că sunt împotriva PSD-lui și, în special, a președintelui lor, Liviu Dragnea, că e o minciună cu întrebarea ș.a.m.d.”.

Edilul de la malul Dunării demontează ideea unei slabe informări cu privire la ce se votează și cum se votează, punând totul pe seama dezinteresului celor cu drept de vot: „Toți cei care și-ar fi dorit să meargă la vot aveau pe ușă explicat clar: ce-nseamnă votul, ce-nseamnă Articolul 48 în forma veche și în formă nouă. Doar trebuia să existe intenția de a merge la vot. Cum intenția de a merge la vot nu s-a manifestat, nu aveai cum să spui că nu ai înțeles! Eu zic că prin mass-media s-a oferit foarte multă informație, că cei din Coaliția pentru Familie și-au făcut treaba și, într-un final, din păcate, poporul român a ratat încă o întâlnire cu o decizie importantă, prin lipsa prezenței la vot. Eu consider că, dacă te crezi un om cu principii morale, cu o atitudine corectă, te duci să votezi, inclusiv anulându-ți votul”.

La întrebarea: „Cine este vinovat de această situație?”, Torma nu ezită să arate cu degetul spre cetățeni: „Cetățenii sunt vinovați! Clasa politică și-a asumat schimbarea Articolului prin votul în Parlament. Acum era obligația cetățenilor să producă această schimbare. Ca dovadă, se discută de parteneriatul civil, un parteneriat civil pe care cred că aproape oricine este dispus să-l înțeleagă, dar un om cu principii minime de moralitate nu poate accepta ca o căsătorie să fie între persoane de același sex. Cetățenii sunt vinovați, găsind fel și fel de motive, inclusiv celebra vorbă: «ce-avem noi de câștigat de aici». Nu câștigam în mod direct, câștigau copiii noștri, prin deciziile pe care ni le-am fi asumat”.

Întrebat de reporterii expressdebanat.ro cum crede că vor reacționa oamenii mai târziu, când, din cauza boicotului, ar putea fi puși în situația să accepte ideea căsătoriei între persoane de același sex, Torma, obișnuit cu situații de acest gen, se uită cu groază spre viitor: „E greu de anticipat ce opinii au, dar românilor le pare rău după un timp pentru anumite decizii, pe care și le-au asumat sau nu. Din păcate, vom avea destul de mult de suferit. Cu un nou referendum, pe aceeași temă, nu ne vom întâlni foarte curând”.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/