Cât durează anticorpii după COVID-19? Vaccinul, recomandat la cel puţin 3 luni după boală

Un nou studiu, realizat de medicii din Milano, arată că anticorpii neutralizanţi există în organism şi după 8 luni de la infecţia cu SARS-CoV-2. Medicul infecţionist Virgil Musta spune însă că asta nu înseamnă neapărat protecţie în faţă unei reinfectări.

„Nu există studii care să îţi arate exact protecţia, pentru că, aşa cum v-am spus, nu sunt standardizate metodele de determinare a anticorpilor, nici nivelul de anticorpi care te protejează 100%. Se poate spune, când ai un nivel crescut de anticorpi, mai mult decât nivelul de referinţă, că ai anticorpii care te protejează. Dar nu ştii cât de mult te protejează”, spune Virgil Musta, medic infecţionist la Spitalul „Victor Babeş” din Timişoara.

În cazul infecţiei cu SARS, medicii au descoperit celule imune chiar şi după 17 ani. Este vorba tot despre o formă de coronavirus, apărută în China, în 2002. Dar, în cazul SARS-CoV-2, specialiştii nu sunt prea optimişti. Concluzia unanim acceptată este că anticorpii post-boală sunt prezenţi în organism 6 luni. Este şi perioada care va fi introdusă în certificatul verde.

„Studiile arată că post-vaccinare protecţia este de mai lungă durată decât post-boală. Și persoanele care au făcut boala, după 3 luni, se pot vaccina. De fapt, asta depinde. Pentru formele uşoare se pot vaccina după două săptămâni”, adaugă Virgil Musta.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/