Cascada rectificărilor bugetare: după suplimentarea bugetului judeţean, Reşiţa îşi împarte banii

Personalul din învăţământ şi Asociaţia Clubul Sportiv Municipal Metalul Reşiţa primesc cele mai mari felii din rectificarea bugetului local al municipiului Reşiţa, care urcă la capitolul venituri la o valoare totală de peste 1 milion 800 de mii de lei. Mişcarea de fonduri de la început de septembrie cuprinde şi o diminuare a finanţării secţiunii de dezvoltare.

Ca orice mişcare de bani, pe hârtie, în primul rând, veniturile se repartizează diverselor capitole bugetare, în funcţie de necesităţi. Se ia de aici, se pune dincolo, se diminuează la investiţii, se suplimentează la salarii… totul după calculele echipelor de specialitate. Pentru presă şi, prin urmare, pentru cetăţean, informaţia e alambicată, dar unele lucruri se pot ,,traduce”. Spre exemplu, dacă astăzi consilierii locali din Reşiţa au aprobat un proiect de hotărâre care are ca obiect rectificarea bugetului local pe anul 2014, înţelegem din documente că au intrat sau urmează să intre în scurt timp bani ce însumează 1.832.000 de lei. În acelaşi timp, un capitol a pierdut bani prin diminuarea cu 139.000 de lei a vărsămintelor care se fac pentru finanţarea secţiunii de dezvoltare locală, adică la investiţii…

La cheltuieli, nu este atât de uşor de priceput de către un nespecialist care este drumul banilor. Ce e clar este că angajaţii din grădiniţele, şcolile şi liceele municipiului au asigurate salariile pentru următoarele luni, pentru că le ste alocat un supliment de 1.500.000 de lei, că Asociaţia Clubul Sportiv Municipal Metalul Reşiţa primeşte alţi 500.000 de lei pentru cheltuieli materiale, iar ajutoarele sociale sunt şi ele sprijinite cu un plus de 40.000 de lei. Mai mulţi bani pentru salarii primesc şi angajaţii din autoritatea publică, cărora le este transferată suma de 50.000 de lei, iar la capitolul ,,tranzacţii privind datoria publică şi împrumuturi” intră un plus de 700.000 de lei. Mişcarea de fonduri din interiorul bugetului local al Reşiţei a mai consemnat astăzi şi o altă prioritate, prin care a fost modificat cu 300.000 de lei capitolul ,,locuinţe, servicii şi dezvoltare publică”.

Cum orice ban în plus e oricând binevenit, nici administraţia reşiţeană, deşi cu siguranţă şi-ar dori mai mult, nu poate fi total nemulţumită. Să fie la mai mulţi!