Cascada Bigăr se va regenera! La fel de natural cum s-a prăbușit!

Regia Națională a Pădurilor – ROMSILVA dă asigurări că evenimentul de ieri din Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița nu a fost generat de intervenția omului, ci că a fost unul natural. În plus, e doar chestiune de timp până când cascada va redeveni la fel de spectaculoasă.

Prăbușirea peretelui cascadei Bigăr, cu o înălțime de aproximativ 4 metri, surpat ieri, s-a produs din cauze naturale, susțin reprezentanții ROMSILVA. Asta pentru că atinsese dimensiuni considerabile ca greutate și volum și a cedat sub propria greutate. „Cascada Bigăr s-a format în timp, prin depunerea carbonatului de calciu din apele Izbucului Bigăr, care a fost acoperit de un covor de mușchi. Carbonatul de calciu pietrifică acest covor de mușchi, care se regenerează cu noi straturi de mușchi vii, astfel încât o cascadă de acest tip crește permanent în dimensiuni. Menționăm că această cascadă este într-o dinamică naturală permanentă și în timp se va regenera, prin depunerea unor noi straturi de mușchi pietrificat. De altfel, o cascadă de același tip, cascada Moceriș, tot din Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița, a suferit o surpare similară în urmă cu cinci ani, iar în zona cascadei Bigăr există urme ale unor astfel de fenomene similare petrecute în trecut.”, au transmis reprezentanții Regiei Naționale a Pădurilor.

leader board 728 x 90 px

Aceștia au mai precizat că acolo e Zona de Protecție Integrală a Parcului Național Cheile Nerei – Beușnița, din Rezervația Naturală ”Izvorul Bigăr”, o zonă în care intervenția umană este minimă, iar procesele naturale trebuie să se desfășoare liber: „Acesta este motivul pentru care administrația parcului nu a intervenit cu măsuri invazive, respectiv construcții care să sprijine structura de travertin a cascadei, o astfel de intervenție împiedicând procesele naturale. Administrația Parcului Național Cheile Nerei – Beușnița a luat toate măsurile posibile de protecție a cascadei Bigăr, cu avizul Consiliului Științific al parcului, respectiv îndepărtarea a doi arbori uscați care s-ar fi putut prăbuși peste cascada Bigăr.  Singurele construcții din zona cascadei Bigăr au fost cele pentru a asigura infrastructura de vizitare a obiectivului turistic, avizate de Consiliul Științific al parcului, acestea fiind amplasate la o distanță care să nu afecteze cascada. Regia Națională a Pădurilor – Romsilva respinge cu fermitate acuzațiile false și lipsite de orice fundament științific ale unui ghid de turism, care a lansat în spațiul public informația cum că o lucrare de captare parțială a izvorului Bigăr pentru păstrăvăria Valea Miniș, realizată în urmă cu 33 de ani, ar fi provocat prăbușirea peretelui cascadei Bigăr. Cantitatea de apă care să favorizeze depunerile carbonatului de calciu trebuie să fie una moderată pentru a facilita acest proces natural, deci nu o eventuală micșorare a debitului de apă ar fi dus la surparea peretelui cascadei.”

CITEȘTE ȘI:

Marcel Vela: Proiect național de restaurare și reconstrucție pentru cascada prăbușită sub povara propriei frumuseți!