Casa Muhle suferă în continuare! Asociația Culturală „Salvați Patrimoniul Timișoarei” cere deschiderea unui nou proces

Casa Muhle, una dintre bijuteriile arhitecturale ale Timișoarei, este lăsată în continuare în paragină. Pentru că situația este una scandaloasă de ani întregi, Asociația Culturală „Salvați Patrimoniul Timișoarei” dorește deschiderea unei noi acțiuni în instanță, astfel încât proprietarul să fie obligat să ia măsurile pentru ca imobilul să nu se degradeze și, într-un final, să se prăbușească.


În acest sens, asociația a înaintat o adresă Primăriei Municipiului Timișoara prin care solicită formularea unei cereri de ordonanță președințială prin care să solicite instanței competente să oblige proprietarul imobilului la luarea imediată a măsurilor de punere în siguranță și conservare a imobilului sau, în cazul în care proprietarul nu o face de bunăvoie, instanța să permită Primăriei să o facă pe cheltuiala proprietarului. Teoretic, imobilul este pus în siguranță din 2013. Practic, acest lucru nu mai este valabil din 2014, spun reprezentanții asociației. Oricine trece pe lângă Casa Muhle vede cum clădirea este sprijinită pe piloni, cu tencuiala căzută, și fără acoperiș. 

De asemenea, în primăvara lui 2020 se va prescrie obligația executării silite a proprietarilor. „Din punctul nostru de vedere, continuarea punerii în executare silită a hotărârilor judecătorești nu este incompatibilă cu această cerere de ordonanță președințială (având în vedere stadiul incipient al acestui demers, aproape chiar de zero, și faptul ca va mai dura mult până la obținerea unui nou certificat de urbanism, a unei noi autorizații de construire, până la elaborarea unui proiect etc.), cele două demersuri pot merge în pararel fără absolut niciun impediment legal sau de orice altă natura”, cred cei de la Asociația Culturală „Salvați Patrimoniul Timișoarei”.

Casa Muhle, altădată între trandafiri, acum în suferință

Casa Muhle  fost construită în perioada 1866-1868 și în 1878 a fost cumpărată de Wilhem Muhle. Locuința era încojurată mereu de flori și a aparținut urmașilor celebrului florar până în 1992, când strănepoata lui Muhle a emigrat în Germania. Imobilul a fost dat de ICRAL mai multor persoane, până a ajuns la un fost ofițer de Securitate, care a cumpărat-o. De aici, a ajuns la familia de romi Cârpaci. În 2021, Ionelaș Cârpaci a cerut o autorizație de construcție, dar ce s-a pus în aplicare a fost mai degrabă un proces de distrugere a casei.

Din acest motiv s-a deschis un dosar penal la vremea respectivă. Actualmente, casa îi aparține lui Mihai Ion Nelson, moștenitorul lui Ionel Stancu. Casa este într-o avansată stare de degradare.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/