Elevii Școlii Gimnaziale „Alexandru Moisi” Moldova Nouă au dat dovadă atât de ingeniozitate, cât și de perspicacitate, în cadrul evenimentului găzduit de Casa de Cultură Moldova Nouă, vineri, 23 martie 2019, cu ocazia Săptămânii Internaționale a Francofoniei (18-24 martie), promovând astfel limba, literatura, precum și civilizația franceză.
În cadrul momentului organizat în incinta instituției culturale din Boșneag, prof. Adriana Stancovici a fost cea care i-a purtat atât pe elevi, cât și pe cei din cadrul publicului adult într-o călătorie de-a dreptul fascinantă, explicând pe scurt câteva lucruri esențiale ale termenului francofon: de la definiții – ansamblul țărilor care vorbesc limba franceză -, la simbolul Organizației Internaționale a Francofoniei, cele cinci cercuri care reprezintă, de fapt, cele cinci continente, la numărul de state membre cu drepturi depline (57) și 20 de state observatoare, până la anul precedent Summit al francofoniei, la Paris, în 1986 și, evident, specificarea anului în care România a obținut statutul cu drepturi depline al acestei structuri, în 1993, în cadrul Summitului de la Mauritius.
Datorită faptului că teoria e teorie, însă practica este cea care ajută la o mai bună înțelegere a noțiunilor prezentate, elevii de gimnaziu le-au pregătit spectatorilor un filmuleț cu cele mai importante obiective turistice din Franța, printre care: Muzeul Luvru, Bulevardul Champs Elysees, Catedrala Notre-Dame, Basilica Sacre-Coeur, Palatul Versailles și multe altele.
Spre final, tinerii le-au arătat celor din jur nu doar că dețin noțiunile necesare pentru a vorbi în limba franceză, aceștia demonstrând, prin intermediul melodiilor „Champs Elysees” (Joe Dassin) și „Dernière Danse (Indila), că pot fi și buni soliști.
Din cadrul evenimentului nu au lipsit nici pliantele care fac referire la deviza națională a Franței (Libertate, egalitate, fraternitate) și nici bucatele alese, specifice gastronomiei franceze!