Cartonașul roșu ridicat de PSD, singura cale spre un transfer politic pentru Adrian Torma

Deși în ultima perioadă se tot vorbește despre o trecere în masă a primarilor în funcție la alte partide, în special despre transferurile dinspre PSD spre PNL, doar-doar va exista o garanție a continuității proiectelor pentru comunități, sunt totuşi edili pentru care traseismul politic nu reprezintă o soluție, întrucât pe raza unui UAT nu trăiesc doar simpatizanții unui anumit partid, ceea ce înseamnă că suportul reprezentanților de la București ar trebui oferit obiectiv și echidistant.

Cu toate că există încă voci în cadrul Partidului Național Liberal care consideră excluderea primarului orașului Moldova Nouă, Adrian Torma, drept o pierdere pentru formațiunea politică condusă la nivelul județului Caraș-Severin de către ministrul Marcel Vela, o posibilă reîntoarcere putând fi eficientă mai ales după ce apele s-au limpezit cât de cât, șeful administrației publice locale de la malul Dunării, în ciuda faptului că a dat uitării modul meschin în care a fost exmatriculat de către partidul cu ajutorul căruia a câștigat scaunul de primar, nici nu se gândește să părăsească rândurile Partidului Social Democrat, cel care i-a întins mâna și l-a convins, în momentul în care era gata să renunțe la butoanele UAT-ului pe care îl conduce, că lupta pentru bunăstarea oamenilor trebuie să aibă continuitate.

„În momentul acesta fac parte din Partidul Social Democrat, colegii mei mă apreciază, mă respectă etc. Să nu uităm că eu nu am plecat din Partidul Național Liberal, am fost dat afară și am fost dat afară într-un mod, din punctul meu de vedere, meschin, într-un mod lipsit de viziune pe termen mediu și lung, dar a fost decizia majorității și nu am avut ce să fac. A trebuit să mă supun. Prima mea intenție, după ce am fost exclus din partid, a fost să îmi dau demisia și să mă duc acasă. Asta a fost povestea în vara lui 2019. Ulterior, doamna Luminița Jivan și alți colegi din PSD au venit către mine și m-au încurajat să nu renunț pentru că, totuși, se vedea munca mea din spate, se vedea dorința mea și s-a văzut clar că a fost un act lipsit de etică și de orice gândire pro partid. Excluderea unui primar care a câștigat o primărie după 20 de ani din partea PNL a fost doar o chestie de mândrie și de orgoliu. Le-am înțeles și pe acestea, nu mai sunt supărat din acest motiv. Dacă vreodată va fi să plec la un alt partid, va trebui ca actualul partid să mă dea afară. Sunt jucător de echipă, am făcut și sport. În familie am învățat jocul de echipă, îl știu foarte bine, nu am niciun motiv în acest moment să plec de la PSD.”, a ținut să sublinieze șeful administrației publice locale din Moldova Nouă în cadrul interviu acordat pentru expressdebanat.ro.

Traseismul politic – o practică balcanică

Chiar dacă vede în trecerea de la un partid la altul o confuzie răspândită în rândul populației, Adrian Torma recunoaște că acest lucru este specific balcanicilor, dar le atrage atenția colegilor edili să nu uite că o comunitate nu este alcătuită doar din simpatizanții unui anumit partid, iar asigurarea unui trai decent trebuie să vizeze toți locuitorii unui UAT, indiferent de preferințele politice:

„Plecatul ăsta dintr-o parte în alta pentru anumite avantaje are o logică la noi, în Balcani, în Dâmbovița, nu însă în lumea civilizată. Aici nu trebuie să faci o diferență foarte mare pe modelul: «Uite, îți dăm sau nu îți dăm proiectele pe care tu le dorești». De ce? Pentru că în acea comunitate nu trăiesc doar membrii unui partid, trăiesc oameni și dintr-o parte, și din cealaltă şi, cel mai important, trăiesc frații noștri români. Atunci ce facem? Îi oprim? Oprim dezvoltarea comunității doar pentru că primarul e din alt partid? Revenind la plecarea mea, până colegii mei din partid vor spune: «Numai avem nevoie de Adi Torma», nu voi lua nicio decizie. Dacă acest lucru se va-ntâmpla, atunci va trebui să aleg: ori mă duc acasă, ori aleg o altă formațiune politică”.


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/