Societatea Meridian 22 a început activitatea de reparare și punere în funcțiune a unor obiective nefuncționale la stația de epurare. Este vorba despre curățarea bazinelor de decantare, montarea de grătare și alte măsuri pentru funcționarea la parametri mai buni a treptei biologice.
„Încercăm să punem în funcțiune treapta mecanică. Ea nu a funcționat niciodată, ceea ce a dus la degradarea treptei biologice. Două bazine sunt goale, iar pe celelalte le golim cu o pompă de mare capacitate, pentru a înlocui diuzele și aeratoarele sparte sau lipsă. Aceste măsuri vor permite funcționarea la parametri mai buni a treptei biologice”, ne-a declarat Acvilian Daniel Belințan, administrator special al Meridian 22.
Lucrări de curățire a nămolului nu s-au mai făcut din anul 2018
Într-o comunicare transmisă de conducerea Meridian 22 către Administrația Bazinală de Apă Banat se spune: „în perioada următoare vom avea nevoie de acordul dv. pentru ruperea sigiliului de la intrarea în stație, pentru o perioadă de câteva ore, în vederea scăderii nivelului pe canalul de intrare a apelor uzate în stație, perioadă în care vom efectua măsurări pentru dimensionarea unui grătar de reținere a suspensiilor și pentru montarea unui debitmetru Parschal la intrarea în stație”.
Toate aceste lucrări au drept scop încercarea de a îmbunătăţi parametrii apei deversate în râul Timiş.
„Încercăm să îmbunătățim calitatea apei deversate, pentru că noi, în acest an, suntem scutiți de penalități, însă de la 1 ianuarie 2022, Apele Române vor reîncepe măsurările. Încercăm prin diverse mijloace să obținem o calitate mai bună a apei, niște parametri mai buni”, spune primarul Claudiu Buciu.
O șansă pentru finanțarea stației de epurare, dar și a sistemului de apă-canal din oraș o constituia noul fond care este pus exclusiv la dispoziția administrațiilor locale prin Programului național de investiții „Anghel Saligny”, în valoare de 10 miliarde de euro.