Să-i ia cineva bisturiul din mână președintelui Dunca! Până nu e prea târziu!

dunca presedinte cj

Nu știe absolut deloc administrație publică, nici măcar nu e interesat să învețe, după cum singur se laudă, și efectiv se joacă astăzi cu sistemul de sănătate din Caraș-Severin!

Romeo Dunca le-a forțat mâna consilierilor județeni PNL, care din păcate n-au niciodată niciun cuvânt de spus în plen, ci doar pe la colțuri, unde își fac cruci și se minunează, și, astfel, Consiliul Județean a renunțat la banii europeni cu care ar fi trebuit reabilitate cele trei staționare ale Spitalului Județean de Urgență din Reșița. Președintele CJ le-a spus colegilor de partid și le-a garantat cărășenilor un spital modular pentru pacienții COVID în perioada pandemiei, care ulterior să înlocuiască Staționarul 3, spitalul de boli infecțioase. Despre asta vorbea în noiembrie 2020! Spitalul modular trebuia să fie gata în doar câteva luni, după cum explica șeful administrației județene. S-a făcut anul și modularul a rămas desenat pe o coală de hârtie. Romeo Dunca îl promite în continuare. Numai că lucrurile s-au schimbat fundamental. Nu mai are 100 de paturi, ci doar 60. Nu mai e finanțat prin minister și prin Planul Național de Redresare și Reziliență, sau prin viitorul Program Operațional pentru Sănătate 2021-2027, ci va exista o contribuție proprie de aproape 6 milioane de euro! Da, 6 milioane de euro! Bani cu care Consiliul Județean Caraș-Severin se va împrumuta. Dar nu azi și nici mâine. Undeva prin iarna anului viitor, după cum calculează același Romeo Dunca. Dar nici asta nu e sigur! Construirea lui nu se mai face nici măcar într-un an, al doilea termen dat de președinte, ci cine știe când.

Toate acestea se întâmplă în timp ce milioane de euro au fost restituite Uniunii Europene ca urmare a deciziei consilierilor PNL, bani cu care trebuiau reabilitate cele trei staționare. La proiectele aprobate și finanțate prin ADR Vest, fosta conducere CJ adăugase și alte lucrări, pentru care își asumase cheltuieli neeligibile. Nu erau obligatorii, dar investițiile respective erau foarte sănătoase pentru cele trei spitale din Reșița. Dunca spune că a făcut pe chirurgul pentru că nu avea altă soluție, zestrea fiind goală în Palatul Administrativ, dar cine știe administrație, cine a mai accesat vreodată un proiect european știe că banii împrumutați pentru cofinanțarea unei investiții de acest gen nu sunt contabilizați când se stabilește gradul de îndatorare al instituției.

Ce spune astăzi, la aproape un an de la garanțiile date, Romeo Dunca?! „Construirea spitalului modular nu este sigură încă, dar atât timp cât ni se cer lămuriri, înseamnă că suntem încă în cărți. La spitalul modular suma eligibilă este de 3 milioane de euro, alocată construirii cutiei în care se va desfășura activitatea, iar ceea ce ține de pretențiile noastre de a avea un spital la cheie, cu 60 de paturi și dotările corespunzătoare, mai costă încă 5,8 milioane de euro. Acești bani nu îi avem! O să-i găsim! Îi vom găsi pentru că vor fi pentru un obiectiv nou care va putea fi folosit de populație o durată mare de timp. Nu e vorba despre un spital modular din containere, este o construcție, o hală, cum vedeți la Metro, o hală metalică!”, a explicat șeful Consiliului Județean Caraș-Severin.

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

Cu alte cuvinte, în curtea Spitalului Județean de Urgență din Reșița ar putea apărea o hală metalică. Ca să devină spital, Romeo Dunca mai trebuie să facă rost de 5,8 milioane de euro. Recunoaște acum că nu are de unde. Că spusese doar povești cu Planul Național de Redresare și Reziliență. Ca atare, va lua bani împrumut. „Anul trecut am avut un grad de îndatorare de aproximativ 36 la sută. Anul acesta, având în vedere că bugetul a fost mult mai mic, lipsesc vreo 60 de milioane de lei din intrările pe care le avem și ne aruncă cu gradul de îndatorare la 49 la sută. În aceste condiții nu poți să discuți cu nicio bancă, nimeni nu te finanțează. Până în noiembrie 2022, când creditul de la CEC se termină, estimez că bugetul pe anul viitor ne poate duce la grad de îndatorare sub 30 la sută. Din discuțiile cu CEC, pentru că am fost buni platnici, există premisa să luăm un credit pe sănătate după ce-l terminăm pe actualul. Aceștia sunt banii pe care eu îmi construiesc gândirea de viitor. Să sperăm că vom termina cu COVID-ul, spitalul e gândit ca o zonă de infecțioase și împreună cu UPU și Staționarul 1 vom avea un centru bun de sănătate. Vom putea transforma în altceva Staționarul 3 și așteptăm 2026 când vom avea Spitalul Județean.”, a adăugat Romeo Dunca.

Mulți dintre medicii spitalelor reșițene au remarcat că suma neeligibilă, adică suportată din bugetul propriu, necesară construirii spitalului modular cu 60 de paturi e egală cu cea pe care o presupuneau reabilitarea și modernizarea celor trei spitale din Reșița la un loc. Președintele Dunca susține însă că el cunoaște rețeta cea bună: „36 milioane de lei ar fi fost cofinanțarea pentru cele trei staționare, dar trebuiau cheltuiți deja de astăzi. Dacă puteam amâna această nevoie de bani până peste doi ani, poate am fi gândit altfel, dar noi dacă începeam lucrul, luna următoare trebuia să plătim. Pentru spitalul modular sunt bani de anul viitor încolo, ceilalți trebuiau plătiți până atunci!” Gradul de îndatorare era cunoscut și în mandatul lui Silviu Hurduzeu, când s-a obținut finanțarea pentru cele trei spitale. Atunci, angajații din Consiliul Județean erau pregătiți pentru accesarea unui credit imediat, ce nu ar fi dus la creșterea gradului de îndatorare, fiind vorba despre o cofinanțare la proiect UE, ci la începerea lucrărilor de modernizare. Dar nu e mai bună o hală metalică?! Noi să fim sănătoși!

1000x100 (4) publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/