Acțiunea etniei germane marchează intrarea în postul Paștelui, sărbătoare creștină ce are loc de astăzi, în șase săptămâni. Cum etnicii nemți de la Reșița păstrează tradiția, aceștia s-au costumat și au luat parte la sărbătoarea fășancului.
Peste patru sute de etnici nemți, dar nu numai au participat aseară la sărbătoarea fășancului. Îmbrăcați în costume tradiționale sau mascați în diverse entități, cu toții au avut parte de distracție și voie bună. “Măștile purtate de fășanc simbolizează geniile naturii, menite să revigoreze timpul”, spune doctorul în etnologie, Mircea Taban. Sărbătoarea fășancului ar mai putea reprezenta bucuria victoriei binelui asupra răului, a lumnii asupra întunericului sau a vieții asupra morții, potrivit specialiștilor care analizează tradițiile populare. Dincolo de semnificațiile găsite de oameni, termenul “fășanc” provine din germană și se traduce “mască”.
Distracție la cote maxime
Acțiunea a avut loc la Restaurantul Dușan și Fiul. Pe lângă dans și voie bună, etnicii au organizat și un concurs al măștilor, iar câștigătorii au fost răsplătiți cu premii. “Express de Banat” publică mai jos lista câștigătorilor care au purtat cele mai frumoase costume. Acestea au fost analizate în detaliu de membrii juriului, care cu greu au putut lua o decizie, pentru că toate costumele au fost confecționate cu mare atenție și îndemânare.
Adulți:
I. Pemoaica – Gerhard Chwoika;
II Preotul – Alexandra Damsea;
III Bucatarul nebun si sotia – Copan Tiberiu, Tulbure Gabriel;
Mentiuni:
– Batrana din Dognecea – Nikolaus Lotaar;
– Marinarul si sotia – Vincenzo Cerra; Dorina Cerra.
Copii:
I. Clown – Tulbure Antonia;
II Pippi Langstrumpf – Kargul Iulia;
III Bradutul – Ciucur Grigore.
Mentiuni:
– Cleopatra – Popa Silvia;
– Mumie – Stangu Alexandra;
– Indienii – Chis Vlad,Popescu Denis.
– Familia Flinstones – Banu Alexandru, Jendl Roland, Danciu Cristina, Molnar Alberto, Copan Francisca, Aciobanitei Cristina
[slickr-flickr search=”sets” set=”72157629382479413″]