Societatea reșițeană a intrat în insolvență încă din 2011. După ce numele UCM a apărut în mai multe scandaluri, mediatizate la nivel național, acum apele încep să se limpezească, deși periodic mai apar neclarități în ce privește soarta uzinei.
Insolvența UCM Reșița s-a declanșat în 2011, din cauza datoriilor și a pierderilor mari pe care le-a înregistrat societatea. Anul următor însă, potrivit declarațiilor administratorului judiciar, situația s-a răsturnat, iar trendul s-a inversat, indicatorii crescând cu nu mai puțin de 24 la sută. Profitul pe 2012 al UCMR a fost de 3,2 milioane de lei.
Deși în anul 2013 nu se mai poate vorbi despre aceiași indicatori de performanță, angajații au primit și vești bune, și vești proaste. Statul încearcă să devină acționar majoritar și să preia societatea tocmai pentru că Uniunea Europeană nu permite ștergerea datoriilor de sute de milioane pe care societatea le are la ANAF. UCMR ar trebui să înapoieze statului român 117 milioane de lei. Transferul restanțelor de la ANAF la Autoritatea pentru Administrarea Arhivelor Statului înseamnă, de fapt, transformarea creanțelor în acțiuni. Toate aceste demersuri inițiate de liderii USL din Caraș-Severin, alături de cei care gestionează insolvența societății, urmează să se concretizeze prin decizii guvernamentale în perioada următoare.
În ce privește vestea proastă, alți 200 de muncitori vor pleca acasă de la 1 octombrie. Oamenii își vor pierde locul de muncă, iar societatea va rămâne cu puțin peste 1.300 de angajați.
„Indicatorii s-au degradat în primele șase luni, cu o pierdere de 27 de milioane de lei pentru UCMR”, a declarat Remus Borza, în urma bilanțului pe care firma sa de insolvență l-a întocmit după primele șase luni. Acesta a subliniat faptul că fondul de salarii este extrem de mare și că, tocmai din acest motiv, se va recurge la măsura disponibilizării.
Domnisoara draga si pentru noi apele incep sa se mai limpezeasca. Insolventa a aparut ca urmare a datoriilor stranse in perioada in care UCMR-ul era tot al statului, adica pe creantele din 2004. Noi UCM-ristii am trait sa vedem toate aceste marsavii, cum statul a sters datoriile la CSR, cand a venit americanul sa il cumpere si la UCMR cauta USL-istii solutii de stergere, deabia acum. Orie esti prea tanara sa vezi adevarul, ori esti directionata pe binele pe care il fac acesti politicieni de Caras-Severin. La toate intalnirile ne-au mintit ca nu vor mai fi restructurari si mai apar 200, si inca 200, pana raman acasa toti cei 1000 care sunt in 75%.
Profit in 2012 ? cred ca glumesti. Duduie e smecherie financiara. Sa iti spuna un finantist pus pe liber de UCMR. Se cheama REVERSARE DE PROVIZIOANE, deci profit din pix. Intreaba si tu un contabil, ca daca ma intrebi pe mine iti spun ca astfel de provizioane se constituie pentru sumele care urmeaza sa fie platite in viitor catre bugetul de stat si care nu sunt reflectate deja in conturile de datorii catre bugetul de stat.
Cand se pot constitui astfel de provizioane ?
Exemplu : in cazul in care societatea este in cursul derularii unui control fiscal, este in insolventa sau in cazul in care sunt in curs de derulare anumite procese in instanta, etc. se constituie astfel de provizioane, intelegi mataluta, deci nu mai lauda profitul care nu este.
Intreaba muncitorii cat au avut de lucru, ca sa vezi ce profit putea sa aiba societatea din operatiuni. In ziarul financiar Borza declara ca Hala Noua, Tratamente Termice, si Dieselul de un an de zile nu au de lucru, nu au facut nimic, contracte zero, oamenii au avut incarcare zero si tu spui ca avem profit, nu este jenant sa ne minti la nesfarsit.
Profit real d-le de 3,2 milioane lei, daca in 2013 e gaura mare….. ha,ha,ha, vorbe pentru presa si prostit oamenii, care pleaca si care mai raman. Daca indicatorii au crescut cu 24 la sută de ce dam 24 la suta din angajati afara pentru rentabilizarea uzinei ? Tu nu vezi in fotografie ca ne-a crescut si barba cu 24 la suta de cand ne tot minti ?