Care sunt adevăratele dimensiuni ale corupției din Centrul UBB Reșița?

mita euro

Cât de mare este tupeul unui profesor în momentul în care cere șpagă de la polițiști? Între 400 și 14.000 de euro li s-a cerut masteranzilor-polițiști pentru a promova examenele!

De cât de multă siguranță și nonșalanță dă dovadă un profesor care ajunge să le ceară bani studenților săi, știind că în viața de zi cu zi aceștia îmbracă haina de polițist? Până acolo s-a ajuns în centrul universitar din Reșița, o instituție și-așa cutremurată de un scandal al șpăgilor în anul 2015. De această dată, vorbim despre un lector universitar a cărui inteligență nu poate fi contestată de nimeni, dar al cărui tupeu i-a uimit pe mulți.

publicitate online in ziar Express de Banat

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, lectorul Cristian Rudolf a fost dat în gât de nu mai puțin de 7 angajați ai Inspectoratului de Poliție Județean Caraș-Severin. Denunțul a fost făcut în data de 14 februarie de doi inspectori principali de poliție din cadrul IPJ Caraș-Severin. Aceștia urmau cursurile postuniversitare de masterat (program de studii de 2 ani) organizate în cadrul Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării – Profilul Administrație Publică Europeană, fiind în al II-lea an universitar. Cei doi, dar și alți colegi de masterat aveau o restanță la una dintre materiile predate de Cristian Rudolf, și anume la „Evoluția și dezvoltarea Uniunii Europene”.

Cei doi ofițeri de poliție au denunțat faptul că profesorul le-a pretins sume de bani cu titlu de mită cuprinse între 400 de euro și 14.000 de euro pentru promovarea examenelor la disciplinele pe care acesta le predă, atât în cadrul cursurilor de masterat, cât și în cadrul cursurilor de doctorat.

Ulterior, la dosarul de urmărire penală, pe lângă denunțurile formulate de cei doi polițiști, au mai depus denunțuri penale și alți ofițeri de poliție din cadrul IPJ Caraș-Severin – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, dar și alte persoane care urmau cursurile postuniversitare de masterat (program de studii de 2 ani) organizate în cadrul Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării – Profilul Administrație Publică Europeană.

Cum a început „marea demascare”?

Potrivit anchetatorilor, totul a început în data de 2 februarie 2023, atunci când cursanții la masterat au fost anunțați de Cristian Rudolf că cei care nu au predat lucrări în timpul semestrului trebuie să recupereze. O zi mai târziu, profesorul i-a convocat pe cursanți într-un amfiteatru, în cadrul discuțiilor spunându-le că „sunt slabe șanse să treacă examenele restante”.

În cauză s-a reținut faptul că din start lectorul nu le-a dat nicio șansă cursanților săi la masterat să promoveze examenul la materia predată de el. Pentru a promova examenul, procentul de calcul al notei finale a fost stabilit de către acesta la 50%, iar activitatea la seminar/referat tot la 50%, caz în care la examenul din data de 2 februarie cursanții ar fi trebuit să ia doar nota 10. Acest lucru era imposibil de atins, întrucât una dintre cerințele de la examen (notată cu 1 punct) a fost prezentarea pe scurt a referatului pe care trebuia să îl aibă depus anterior, însă niciunul dintre cursanți nu a depus vreun referat, prin urmare, dacă notarea pornea de la nota 9 și se aplica procentul de 50%, cursantul ar fi putut lua maximum nota 4,5, insuficientă pentru a putea să promoveze examenul la materia predată de inculpat.

gif card de energie dacus 1000x100

De menționat că ceilalți profesori din cadrul cursului de masterat aplicau un procent de 70% pentru nota la examen și 30% activitatea la seminar.

„Practic inculpatul Cristian Rudolf a creat toate condițiile pentru a pretinde și primi sume de bani cu titlu de mită. Totodată inculpatul cunoștea și faptul că la examenul final de Disertație pentru absolvirea masteratului nu se pot înscrie studenții dacă au vreo restanță din cursul anilor de studii.”, mai spun anchetatorii.

Pentru a fi sigur că studenții lui au înțeles ce trebuie să facă pentru a promova examenul, profesorul l-a chemat în 11 februarie pe unul dintre denunțători la un restaurant din Reșița. Acesta a mers la întâlnirea programată împreună cu un alt coleg. În rechizitoriul procurorilor se arată că profesorul avea asupra sa o agendă albastră, iar celor doi masteranzi le-a arătat o coală A4 pe care scria „600 euro – 1.200 euro”.

Pe aceeași listă pe care unul dintre martori a reușit să o fotografieze profitând de lipsa lectorului pentru câteva momente mai erau trecute următoarele sume de bani, cu destinația lor, respectiv „3.000 – 4.000 euro lucrarea de licență, 6.000 – 11.000 euro doctoratul, iar pentru Ciclul Bologna 11.000 – 14.000 euro”.

În data de 16 februarie, la un curs de recuperare a materiei „Evoluția și dezvoltarea Uniunii Europene”, la care au participat peste 12 studenți restanțieri, inculpatul Cristian Rudolf a chemat la catedră un student „care vede bine și ține minte”, mergând la catedră același martor care a fost și la restaurant. Profesorul a deschis o agendă cu coperte albastre în care se găsea o coală A4, pe care erau scrise niște cifre și a indicat cu degetul suma de 3.000 de lei. Cel de-al doilea martor a mers și el la catedră, unde profesorul i-a arătat aceeași coală A4, astfel încât percepția ambilor martori a fost aceea că le pretinde suma de 3.000 de lei pentru a promova examenul. În ziua următoare, unul dintre martori l-a apelat pe Cristian Rudolf, iar acesta i-a confirmat că este vorba de suma de 3.000 de lei.

Ba mai mult, Cristian Rudolf a mers până într-acolo încât în 20 februarie l-a asigurat pe martorul denunțător că poate da orice notă dorește, în funcție de suma primită, existând un minim și un maxim, atât pentru bani, cât și pentru notă.

Rămâi pe Express de Banat! Revenim cu detalii în exclusivitate din rechizitoriul întocmit de procurori.

Muzeul TM
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/