Omul de afaceri Ioan Popa, care a plecat ca favorit din partea liberalilor la ocuparea fotoliului de primar al Reșiței, a dezvăluit în exclusivitate pentru Express de Banat care au fost piedicile în calea investiției sale și ce soartă va avea cel mai ambițios și costisitor proiect imobiliar din județul Caraș-Severin.
Lansarea candidaturii omului de afaceri la primăria municipiului reședință de județ a iscat o serie de controverse în mediul virtual. Ba mai mult, mai toți contracandidații care visează să ocupe același fotoliu la cârma administrației publice locale se pregăteau intens de atac pe tema proiectului imobiliar eșuat, amplasat chiar în centrul Reșiței. În plus, și mulți dintre reșițeni au devenit sceptici cu privire la încheierea lucrărilor, mai ales că termenul de finalizare prevăzut inițial a expirat.
După ce ani la rând „Reșița First” a fost în conservare, Ioan Popa (Tăițelu) face publice motivele suspendării lucrărilor, dar totodată nu se ferește să aducă o serie de clarificări în ceea ce privește soarta proiectului imobiliar.
„Proiectul este unul sută la sută privat, asumat de Banat Real Estate, firmă în care dețin 60 la sută din acțiuni, restul, de 40 la sută, fiind deținute de familia Lazăr Silviu. Investițiile au demarat în 2009, cu șase luni înainte de declanșarea crizei imobiliare globale, firma noastră executând lucrările de infra și suprastructură în valoare totală de circa 3 milioane de euro (date contabile). Inițial, am stabilit să investim 3 milioane de euro și să cofinanțăm bancar restul până la 9 milioane, cât era bugetul previzionat”, povestește omul de afaceri.
Pe măsură ce avansau lucrările însă, băncile refuzau să cofinanțeze proiectul. „Tocmai datorită schimbărilor de ordin prudențial, schimbările au afectat toată piața imobiliară din România. În acest context, am decis conservarea lucrărilor până la revenirea pieței în parametri rezonabili”, a explicat Ioan Popa pentru www.expressdebanat.ro.
VEZI mai jos cum arăta proiectul inițial!
[slickr-flickr search=”sets” set=”72157664710561979″]
Criza a diminuat investiția!
În ciuda dificultăților de ordin financiar și a blocajului care încă domină piața imobiliară, omul de afaceri reșițean este hotărât să își continue investiția și să nu lase lucrurile neterminate.
„Având în vedere că de câteva luni autorizația de construire a expirat, am demarat întocmirea unui nou PUZ , care are ca scop, în primul rând, reducerea clădirii de la D+P+7 etaje (totalizând 71 apartamente și 2.500 metri pătrați comerciali) la D+P+2 nivele, însumând aceeași suprafață închiriabilă, dar doar 26 de apartamente. De îndată ce acest PUZ va fi aprobat, vom demara lucrările și sperăm ca în maximum 12 luni spațiile să fie finalizate și disponibile clienților”, spune acesta.
În plus, cu maximă transparență, deși proiectul este privat sută la sută, Ioan Popa a oferit detalii și despre închirierea ulterioară a spațiilor. „Suntem în curs de finalizare a negocierilor cu un retailer autohton de electrocasnice, client care va ocupa 1.000 de metri pătrați din cei 2.500 disponibili pe zona de comercial. Regret faptul că am fost forțați să temporizăm această investiție. Am crezut și cred în continuare în potențialul acestui oraș, altfel nu aș fi investit resursele proprii enumerate anterior”, a concluzionat omul de afaceri.