O campanie pentru promovarea medierii, variantă diferită față de procedura din instanță, a fost demarată astăzi în toată țara. Membrii Asociației Mediatorilor Autorizați Caraș-Severin au lansat o caravană de informare pe străzile Reșiței, în care au împărțit pliante și le-au explicat oamenilor ce înseamnă această variantă împăciuitoare.
Medierea, relativ nouă în sistemul judiciar din România, s-a concretizat ca o metodă alternativă de rezolvare a conflictelor pentru persoanele care doresc să soluționeze mai rapid și cu costuri reduse orice neînțelegere între două părți. Astfel, pentru ca oamenii să conștientizeze rolul pe care îl joacă medierea într-un conflict, mediatorii cărășeni au lansat o acțiune de promovare.
„Astăzi se derulează o acțiune de promovare a medierii la nivel național, organizată de Consiliul de Mediere din România. Medierea presupune practic să se ajungă la o înțelegere între părți, care să fie reciproc acceptată. A apărut un conflict, oamenii sunt supărați evident, vor să găsească o soluție, iar tendința și obișnuința spun răzbunare, luptă în instanță. Însă procesul în instanță, știm foarte bine, durează și astfel a apărut medierea, care are niște avantaje evidente”, precizează mediatorul George Erena, membru al Asociației Mediatorilor Autorizați Caraș-Severin. Acesta mai explică faptul că medierea se realizează într-un spațiu confidențial, presupune niște costuri mai mici decât ar presupune un proces în instanță și problemele se pot rezolva mult mai repede. În acest caz, nu există citație și nici martori, totul se rezolvă între cele două părți aflate în conflict, prin comunicare și cu ajutorul mediatorului ce, pe lângă faptul că este neutru și imparțial, are rolul de a propune soluții pentru împăcarea ambelor părți. „Medierea se realizează într-un mediu privat, în care suntem și confidențiali. Se discută și se caută soluții reciproc acceptate ca să se ajungă la un acord. Toate aceste lucruri se întâmplă într-un birou unde nu există martori și unde nu ai de ce să încerci să-l găsești pe celălalt vinovat, pentru că scopul este clar: acela de a ajunge la o înțelegere între părți”, a mai adăugat George Erena.
Medierea nu înlocuiește instanța, dar poate să ajute ca acel caz să nu mai ajungă în instanță. Pentru economia actuală, unul dintre cele mai importante aspecte ale medierii este costul redus și plierea onorariului mediatorului în funcție de condiția materială a părților. „Noi percepem onorarii care sunt la nivelul cetățeanului, este la discuția și la înțelegerea directă cu omul. Acest lucru este precizat și în lege, faptul că pentru onorariul acesta ești obligat să ții cont de condiția materială, de posibilitățile părților. De exemplu, în cazul unui divorț, fiind cele mai des întâlnite, se ajunge la aproximativ 500 de lei, sumă care se împarte pe ambele părți, deci este vorba de maxim 250 de lei pentru o parte și 250 de lei pentru cealaltă parte”, a explicat mediatorul Aurel Manolache. „Dacă vorbim despre divorțurile cu minori, aceștia nu mai sunt expuși. Nu mai sunt traumele minorului, care este supus unei anchete sociale, iar dacă depășește vârsta de 10 ani este chemat în instanță. Mediatorul trebuie să fie un fin psiholog și să uite pregătirea lui juridical, pentru cei care avem astfel de pregătire. Rolul său este să aducă părțile la un punct comun, iar fiecare dintre părți trebuie să-și privească avantajele pe care le are”, a declarat mediatorul Gabriela Ghinea .
Începând cu 1 august, informarea cetățenilor asupra variantei medierii este obligatorie și gratuită, iar apoi, după acest pas, urmează medierea propriu-zisă. Oamenii nu sunt obligați să urmeze această alternativă, dar sunt obligați să știe că există și o altfel de soluție pentru problemele lor. Biroul de informare asupra medierii se află la parterul Tribunalului Caraș-Severin.
Primăria Reșița continuă să dezvolte rețeaua de stații de alimentare electrică din oraș. Pe lângă punctele de încărcare deja existente, vor apărea alte 45. În ultimii ani, municipalitatea s-a...
Medicii, la datorie, și de această dată. Sunt asigurate gărzi, până în zori, de sărbători!
Start celor mai tari petreceri din Reșița. Un Yaya exploziv, de Crăciun!
Informaţiile publicate de expressdebanat.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Vezi termeni și condițiiTel./Fax: 0355.429.481
WhatsApp: 0723.101.061
contact@expressdebanat.ro
publicitate@expressdebanat.ro
Reșița, Str. Făgărașului Nr. 10
Toate drepturile rezervate. © 2024 Express de Banat. ISSN 2248 – 1281