Un convoi umanitar va pleca din Reșița spre Ucraina, la finele acestei săptămâni. În zonele afectate de război vor ajunge produse alimentare și de igienă, dar și alte produse solicitate de autoritățile ucrainene. Convoiul va trece prin Vama Siret și va opri în orașul Herța. Coordonatorul proiectului este Asociația „Cultură și Fapte Bune”.
La finele lunii mai 2021, reșițeanca Lili Gherle, voluntar în cadrul Asociației „Cultură și Fapte Bune”, demara împreună cu doctorul Emil Bunda una dintre cele mai ample campanii de voluntariat din Caraș-Severin, reușind astfel cu sprijinul societății civile și cu implicarea oamenilor de bine din județ și nu numai, să renoveze în 100 de zile clădirea Staționarului III al Spitalului Județean de Urgență din Reșița.
La un an de la acel moment, Lili Gherle strigă din nou adunarea! De această dată pentru vecinii ucraineni, care de aproape trei luni trăiesc un adevărat coșmar din cauza izbucnirii conflictului armat. Om cu suflet mare, Gherle nu a rămas nepăsătoare în fața acestei tragedii prin care trec milioane de ucraineni și a apelat din nou la cunoștințele sale și la oamenii de bine ai acestui județ, solicitându-le sprijin pentru ucrainenii din Herța, oraș situat la 27 de kilometri de Vama Siret, și înspre care se va îndrepta duminică, 22 mai, un convoi umanitar.
În transportul asigurat de societatea Dunca Expediții se vor afla între 12 și 14 tone de produse alimentare de primă necesitate – cantități importante de cartofi, sare, paste făinoase, conserve de carne și legume, lapte praf – dar și produse de igienă pentru adulți și copii, pe care Lili Gherle a reușit să le procure de la oamenii de bine și firmele private care au răspuns și de această dată apelului ei.
Și chiar dacă la prima vedere aceste cantități par impresionante, Gherle spune că nevoile sunt mari, autoritățile din Herța solicitând cu disperare pe lângă cartofi și sare, și ulei, zahăr, făină albă și făină de mălai. „Îmi doresc ca în această săptămână să reușim să cumpărăm ceea ce ne lipsește, câte o tonă de făină albă, făină de mălai, zahăr, orez și cel puțin 100 de baxuri de ulei. Le mulțumesc tuturor celor care nu au rămas nepăsători și au sprijinit această campanie, precum și acelora care încă mai au timp să ne ajute, fie cu bani, fie cu produse alimentare și de igienă.”, ne-a declarat Lili Gherle.
Așadar, cărășenii care doresc să facă donații în bani o pot face în contul Asociației „Cultură și Fapte Bune” – RO27BTRLRONCRT0534555501 – deschis la Banca Transilvania Reșița. Donațiile constând în alimente (orez, ulei, zahăr, făină albă, făină de mălai, conserve) sau produse de igienă și detergenți de rufe pot fi aduse la centrul de colectare deschis pentru această campanie la sediul tipografiei „Tipo Art”, situat pe Bulevardul Muncii Nr. 6 din Reșița. Pentru mai multe informații, cei interesați au la dispoziție numărul de telefon: 0723-837416.
Campania umanitară, derulară sub genericul „Carașul ajută”, nu ar fi fost posibilă fără implicarea următorilor parteneri: Inspectoratul Județean de Jandarmi Caraș-Severin, Inspectoratul Județean de Poliție Caraș-Severin, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Semenic” Caraș-Severin, Centrul UBB Reșița, Protopopiatul Ortodox Român – Reșița, Biserica „Izvorul Vieții”, Biserica „Cezareea”, Lions Club Reșița Montană, Vinoteca Românească, „ Tipo Art”, societățile Monte Banato, Dunca Expediții, Ovalor – Bozovici, YSL LUSSY – Bozovici, ONG-urile „Humanitas Pro Deo”, „Bikers for Humanity România”, „Medici fără frontiere”, „Asociația Ucrainiană” „Glasul Nordului”, cărășenii David Prelipceanu, Marian Popovici, Dani Țugui și medicii Emil Bunda, Dumitru Secășan, Ilona Voina, Romeo Dumitrescu, Rahela Constantin.