JazzTM se transformă în JAZZx. Noul finanțator principal al festivalului

jazz tm

După ce Primăria Timișoara nu a mai cuprins în agenda culturală pentru anul 2022 susținerea organizării Festivalului de Jazz, organizatorii și-au găsit un alt partener. Consiliul Județean Timiș a încheiat o colaborare cu Centrul Cultural Plai pentru finanțarea festivalului în următorii trei ani. În premieră, anul acesta se alătură proiectului și Ministerul Culturii. 

Noul festival se va numi JAZZx și va avea loc între 1 și 3 iulie în centrul orașului, fie în Piața Victoriei, fie în Libertății, în funcție de cum se vor finaliza șantierele care sunt în desfășurare. Accesul publicului va fi gratuit. Consiliul Județean Timiș va sprijini organizarea festivalului cu 800.000 de lei, prin Muzeul Banatului. Ministerul Culturii va aloca JAZZx o finanțare de 100.000 de lei, iar organizatorii – Centrul Cultural Plai – au reușit să strângă 300.000 de lei, inclusiv de la sponsori.

„Literalmente, evenimentul a adus cei mai importanți artiști de jazz din lume. În acest an mergem mai departe pe același drum. Printre artiștii care se vor afla pe scena JAZZx se numără Stanley Clarke N 4Ever, Hiromi – The Piano Quintet, Ilhan Ersahin care, de asemenea, reprezintă o continuare a evenimentului, având în vedere că Ilhan a fost prezent pe scenă în 2013. Ne propunem ca anul viitor să revenim la o formulă completă care să acopere tot centrul orașului peste care să adăugăm inclusiv o componentă mult mai pregnantă de educație. Aici mă refer la o școală de jazz de aproximativ două săptămâni și la o serie de masterclass-uri. Suntem foarte bucuroși că am reușit să deschidem această nouă colaborare cu CJT. JAZZx este un eveniment care are nevoie de sustenabilitate și de predictibilitate. (…) Ministerul Culturii, începând din acest an, a inclus Jazz X pe agenda culturală ca program prioritar. din acest an, evenimentul este cofinanțat de Ministerul Culturii cu 100.000 de lei.”, a declarat organizatorul festivalului, Norbert Tako.

norbert tako

Președintele CJ Timiș a declarat că ar vrea să „salveze” cât de multe festivaluri pe care Primăria Timișoara a refuzat să le mai finanțeze. Printre acestea se numără și Timfloralis.

„Nu puteam să trecem peste respingerea unui asemenea festival de către Primăria Timișoara, chiar dacă nu avem posibilitățile primăriei din punct de vedere financiar. Un astfel de eveniment credem că este reprezentativ pentru Timișoara și de aceea am ales să îl finanțăm în continuare. Vrem să salvăm tot ceea ce e bun pentru timișoara. Ne-am fi dorit să salvăm și Timfloralis, însă momentan nu am găsit soluțiile care să ne permită să facem acest lucru.”, a declarat Alin Nica.

nica

Festivalul se află acum la a 10-a ediție, ultima organizată în 2019, înainte de pandemie. Produs de Centrul Cultural Plai, JAZZx va fi „un mix de jazz, muzică instrumental contemporană și proiecte emergente ce trec peste limitele genurilor muzicale”. Organizatorii au dezvăluit și lista artiștilor prezenți la festival: Stanley Clarke N 4EVER, Hiromi – The Piano Quintet, Ashley Henry Trio, Theon Cross, Ilhan Ersahin’s Istanbul Session, Lucy Woodward, Radu Vâlcu Quintet, Muntet, TajNic Trio și Stanley Clarke. Mai multe date despre festival pot fi accesate aici, pe Facebook sau Instagram.