UPDATE/FOTO/VIDEO: Cărășenii marchează cu fast Ziua Națională!

Cea mai importantă sărbătoare din an pentru țară se consumă astăzi în Caraș-Severin cu discursul oficialităților cărășene, cu spectacole de muzică tradițională, dar și cu mese copioase tradiționale.

UPDATE, ora 14:40

Sute de reșițeni s-au adunat în centrul orașului pentru a sărbătorii alături de oficialitățile județene și de dispozitivul de onoare cea mai importantă dată pentru țară. Tricolorul a fluturat în mâinile multor reșițeni, iar printre cei mai mici locuitori de pe valea Bârzavei s-au aflat câțiva cu cele trei culori specifice țării pictate pe obraz.

YouTube video

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157638242286624″]
Numeroase oficialități reprezentative pentru județ au fost prezente în Centrul Civc: prefectul județului Caraș-Severin, Silviu Hurduzeu, președintele Consiliului Județean, Sorin Frunzăverde, primarul orașului Reșița, Mihai Stepanescu, dar și parlamentarii cărășeni. „2013 este cu atât mai mult acum la 1 Decembrie un an despre care trebuie să spunem că într-o altă arhitectură geopolitică reușește să creeze premizele ca toți românii de la Nistru până la Tisa să facă parte din Europa Unită. Acum, aici la Reșița, La mulți ani compatrioți, avem de ce să fim mândri că suntem români. Trăiască  Banatul și Ardealul,  Moldova și Țara Românească, trăiască România!”, a precizat Sorin Frunzăverde cu ocazia acestei zile. Prefectul județului a fost cel care a dat citire mesajului premierului Victor Ponta pentru toți românii: „Astăzi, de 1 decembrie, îmi doresc să  avem înțelepciunea celor care la 1918 au înțeles cât de important este să fim solidari, să fim uniți într-o singură națiune. Îmi doresc să privim spre viitor, să depășim ura și dezbinarea.  Ca un mesaj special, trebuie să fim mândri că frații noștri din  Republica Moldova urmează  același parcurs ca și noi, spre Europa în care ne vom regăsi împreună în anii următori. Indiferent de diversele provocări, Guvernul României își va face treaba și  nu se lasă  tulburat de scandal sau de conflicte interne inutile. Mesajul pe care îl transmit astăzi tuturor românilor este unul de unitate, într-o zi în care trebuie să fim mândri de trecutul nostru, de ceea ce suntem azi și de ceea ce putem deveni”, a declarat Silviu Hurduzeu. Primarul orașului, Mihai Stepanescu, a vorbit despre importanța istorică a acestei zile.  „Unirea de la 1 decembrie 1918 reprezintă evenimentul principal al istoriei României. 1 decembrie este o zi de sărbătoare pentru tot neamul românesc, o zi special care ne amintește că începând cu primii ani ai secolului al XX-lea provinciile românești au devenit parte a istoriei. Acum, la 95 de ani de la marele eveniment din 1918, când România sărbătorește Ziua Națională în sânul familiei Europei Unite, este timpul să privim spre viitorul nostrum ca națiune. La mulți ani dragi reșițeni, la mulți ani dragi români!”, au fost cuvintele edilului-șef în fața reșițenilor. Alocuțiunile s-au încheiat cu parada autorităților județene, moment mult așteptat de toți cei prezenți în centrul orașului Reșița.

UPDATE, ora 07:10

Ziua de 1 Decembrie este marcată în județ prin evenimente deosebite în fiecare oraș. Dacă la Reșița festivitățile încep la ora 12:30 în Centrul Civic cu parada Centrului Militar Județean, la Caransebeș constituirea dispozitivului de onoare va avea loc la ora 12:00, urmat de alocuțiuni și depuneri de flori. La Moldova Nouă festivitatea începe la ora 10:00 cu o slujbă religioasă, dar și cu multe momente artistice sub bagheta magică a elevilor de la Liceul Tehnologic Clisura Dunării. Iar Bocșa se pregătește de sărbătorirea oficială a zilei de la ora 13:00 în fața Primăriei.

După discursul oficialităților, reșițenilor li se pregătește un spectacol cultural-artistic tot în centrul orașului, ca mai apoi spre seară, de la ora 18:00 petrecerea pe ritmuri autohtone să se mute în incinta cinematografului „Dacia”, unde vor fi prezenți numeroși soliști din Banat.

În orașul gugulanilor, discursul și momentul festiv din Piața Revoluției sunt urmate de o masă tradițională și un spectacol folcloric oferit de Taraful „Olanii”, ca mai apoi dansurile populare să fie asigurate de către ansamblurile „Armenișana”, „Zestrea Gugulanilor” și „Junii Gugulani”. Invitații speciali în Caransebeș pentru această zi importantă sunt Norica Hațegan din Ardeal și Perică Miulescu Irimică.

Şi Primăria Moldova Nouă marchează cum se cuvine Ziua de 1 Decembrie. Monumentul Eroilor din parcul din vecinătatea administrației locale va fi învelit în coroane cu flori. Ceremonia începe la ora 10.00 și va cuprinde o slujbă religioasă, dar și mai multe momente artistice, oferite de elevii Liceului Tehnologic Clisura Dunării. Nelipsite vor fi discursurile oficialităților.

La Bocșa, programul va începe la orele 13:00 la statuia din parcul central al orașului. Imnul național va răsuna în toată piața, oficialitățile vor susține câte un discurs, iar apoi sala de spectacole a Casei Orășenești de Cultură va găzdui un spectacol folcloric cum se cuvinte. Acest moment va cuprinde cântece patriotice, poezii, dansuri și montaje literare.

banner 1000 x 100 hd