Cărășenii, încurajați spre mașini electrice

masini electrice resita
casinoherculane by sungarden alv bannerexpressbanat resita 1000x100px ian24

Avantajele unei asemenea mașini constau în lipsa emisiilor poluante, costurile mai mici de întreținere și rulaj, ușurința de a o folosi și silențiozitatea.

În acest weekend, Reșița și Caransebeș găzduiesc evenimente prin care primăriile celor două municipii încurajează trecerea de la mașinile pe carburanți la cele electrice. Cele două acțiuni se derulează în colaborare cu platforma on-line Electromobilitate, la evenimentul desfășurat astăzi în centrul Reșiței participând și 20 de studenți de la Centrul UBB.

Prezent astăzi la Reșița, reprezentantul Electromobilitate, Tudor Marchiș, a subliniat faptul că, în ultimii cinci ani, în România numărul mașinilor electrice a crescut semnificativ, de la sub 1.000 în 2018 la peste 40.000 în prezent. Pe lângă avantajele amintite ale mașinilor electrice, Tudor Marchiș le transmite scepticilor care se tem că mașina ar putea „muri” în drum la temperaturi scăzute faptul că acumulatorii mașinilor electrice sunt reglați termic fiind încălziți sau răciți atunci când este necesar. „Chimia acumulatorilor este afectată de temperaturi mai scăzute dar nu am pățit și nu cunoaștem niciun caz în care să se oprit mașina în drum din cauza frigului”, a spus Tudor Marchiș.

În completare, primarul Ioan Popa a subliniat performanța superioară a unui motor electric în comparație cu unul termic, răspunzând astfel contestatarilor. „Cel mai bun raport între putere și eficiență este la motorul electric. La un motor termic avem pistoane, culbutori, injecție, ulei, filtru de aer care toate trebuie schimbate. Mașina electrică are unul-două motoare electrice și atât. Este mult mai simplă și asta scutește multe drumuri la service”, a spus Ioan Popa precizând că inclusiv Primăria Reșița dispune de 23 de mașini electrice.

masini electrice 2

promovare banner maxagro Muzeul TM

Celor care se îndoiesc de autonomia mașinilor electrice, Popa le transmite că, în ultimii ani, aceasta a crescut, fapt care îi dă motive de optimism pentru viitor. „Nu poți să dezvolți tehnologia dacă nu faci exerciții care să crească performanța. Asta se întâmplă la nivel mondial și va duce sigur la progres. De pildă, am citit că în Norvegia există o șosea unde mașina se încarcă din mers”, a mai spus primarul.

Acesta a precizat că, în prezent, Reșița are șapte stații de încărcare ale primăriei, la care se adaugă cele private aflate de regulă la supermarket-uri. Pe viitor, 45 de noi stații de încărcare vor fi amenajate în oraș printr-un proiect finanțat prin PNRR. De asemenea, o bună parte a taximetrelor din Reșița sunt electrice sau hibride iar primăria nu mai emite noi autorizații pentru taxi decât pentru astfel de mașini.

Evenimentul de astăzi a reunit participanți din București și județele Caraș-Severin, Hunedoara, Suceava, Ilfov, Prahova, Timiș, Cluj, Sibiu, Brașov și Mureș. Din centrul Reșiței, caravana electrică a plecat spre Văliug și Brebu Nou. Un eveniment similar este programat mâine la Caransebeș. Între orele 11:00-13:00, mașinile vor fi expuse în zona pietonală a orașului iar caravana va porni spre Muntele Mic. Toți cei interesați sunt invitați să intre în dialog cu reprezentanții administrației locale și cu deținătorii de mașini electrice.

masini electrice 3

1000x100 (2) STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/