Cărășenii, în pericol? Imunizarea împotriva gripei, un proces lent și anevoios

Campania de vaccinare a persoanelor care fac parte din grupele de risc decurge destul de lent în Caraș-Severin. La mai bine de o lună de la începerea campaniei, doar 13% dintre cei aflați pe listă au fost vaccinați. În plus, numărul dozelor de vaccin alocate județului nu acoperă nici jumătate din necesar.

În județul Caraș-Severin, campania de vaccinare împotriva gripei sezoniere a început în 20 octombrie. Direcția de Sănătate Publică a județului a primit, în prima tranșă, 4.200 de doze de vaccin, apoi încă 1.000 de doze, urmând ca, până la sfârșitul lunii să mai primească 5.000. În total, 10.200 de doze de vaccin antigripal, în condițiile în care, în Caraș-Severin, numărul celor care ar trebui vaccinați este dublu: 24.335 de persoane.

Conform unei situații prezentate de Direcția de Sănătate Publică a județului, în Caraș-Severin, „până în data de 15.11.2016 au fost vaccinate în total 3.364 de persoane din grupele la risc, dintre care 1.204 persoane de 65 de ani şi peste”. Un număr infim, având în vedere că județul are în total 10.230 de persoane cu vârsta de peste 65 de ani.

Ba mai mult, dacă personalul Serviciului Județean de Ambulanță a fost vaccinat în totalitate, „pentru personalul medico-sanitar și auxiliar din spitalele de pe raza județului a fost distribuit în procent de 30% din vaccinul solicitat de aceste unități”. Nici la medicii de familie situația nu este una roz. În total, aceștia au primit 2.415 doze de vaccin antigripal pentru populație.

În categoria de risc sunt incluse următoarele persoane:

  • persoanele cu vârsta cuprinsă între 6 luni și 64 ani în evidență cu afecțiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, astm, virusul imunodeficienţei umane – 9.469;
  • gravidele – 204;
  • medici, cadre sanitare medii și personal auxiliar din: spitale, unități din ambulatoriu, salariați ai instituțiilor de ocrotire (copii şi bătrâni), salariaţi ai unităţilor de bolnavi cronici – 3.783;
  • persoane, adulţi şi copii, rezidente în instituţii de ocrotire socială sau care acordă asistenţa medicală, socială şi de îngrijire la domiciliul persoanelor la risc înalt – 649;
  • persoane cu vârsta egală sau peste 65 de ani – 10.230.

Așadar, județul Caraș-Severin ar avea nevoie de 24.335 de doze de vaccin pentru ca întreaga populație să fie asigurată în fața bolii. Campania continuă până la finalul lunii februarie 2017.

Până în prezent, la nivel naţional au fost deja confirmate 2 cazuri de gripă, iar în județul Caraș-Severin a fost înregistrată o suspiciune de gripă care s-a infirmat.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/