Pacienții cărășeni rămân ai nimănui? Opt localități, fără medici de familie!

La nivelul judeţului Caraş-Severin, în prezent, sunt opt comune în care nu funcţionează cabinete de medicină de familie, conform reprezentanţilor CJAS.

„Cele opt comune care nu au cabinete de medicină de familie sunt Bănia, Brebu Nou, Gârnic, Domaşnea, Goruia, Vrani, Ciudanoviţa şi Marga. În ceea ce priveşte asistenţa medicală de specialitate, aceasta este distribuită în toate oraşele, dar cu deficit pe mai multe specialităţi. De exemplu, pe întregul judeţ, avem un singur medic oncolog şi un singur medic de neuropsihiatrie infantilă, ambele pe Reşiţa, iar medici specialişti în diabet şi nutriţie sunt doar la Reşiţa şi Caransebeş”, a declarat Carmen Ghitera, purtător de cuvânt al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Caraş-Severin. Trebuie spus că la Domaşnea, există totuşi, un punct al Serviciului Judeţean de Ambulanţă, care poate acorda asistenţa medicală de urgenţă.

Furnizorii aflaţi în relaţie contractuală cu CJAS Caraş-Severin sunt autorizaţi şi evaluaţi. Este vorba de 163 de furnizori de medicină de familie, 51 de furnizori de specialitate din ambulatoriu, 35 de farmacii, patru furnizori de îngrijiri la domiciliu, trei furnizori de investigaţii paraclinice, respectiv, radiologie şi imagistică.

Tot în relaţie contractuală cu CJAS Caraş-Severin mai sunt zece furnizori de servicii medicale paraclinice pentru analize medicale, şase spitale, 64 de furnizori de dispozitive medicale şi unul de asistenţă medicală şi transport sanitar.