A irosit Agenția Națională de Transplant organele cărășenilor?

untitled design set 970x90 px

Ministrul Sănătății afirmă public că la Reșița nu s-a făcut niciun transplant, asta deși la Spitalul Județean de Urgență din Reșița, în anul 2014, s-au recoltat, de la o femeie de 52 de ani, aflată în moarte cerebrală, cei doi rinichi, care au ajuns la Cluj și ficatul, care a ajuns la București.

Dacă în 2016 ministrul Sănătății nu știe despre o prelevare de organe din 2014, mai ales după ce și Corpul de Control al ministrului a fost la Reșița, ne punem întrebarea dacă acest control chiar a fost control…

Spitalul Județean de Urgență din Reșița a ajuns în disputa transplantului după ce ministrul Vlad Voiculescu a declarat că, în urma unui control la Agenția Națională de Transplant, a descoperit „nereguli majore” la ANT, dar și la patru spitale județene, printre care și SJU Reșița.

„ANT a acreditat spitalele pentru transplant, deși acestea nu îndeplineau criteriile minime. Una dintre aceste unități sanitare nu deținea aparatura necesară declarării morții cerebrale, motiv pentru care, la nivelul unităților sanitare, nu s-a desfășurat nici o activitate de prelevare de organe până în prezent”, declara Vlad Voiculescu. Declarație contrazisă chiar de către managerul din Reșița, Dumitru Secășan, care face referire la prelevarea de organe din 2014, dar și el spune că știm doar despre un rinichi că a fost transplantat chiar a doua zi de la prelevare, la spitalul din Cluj și că a fost o operație de transplant reușită, dar că nu are nici cea mai vagă idee ce s-a întâmplat cu celălalt rinichi recoltat, tot de echipa de la Cluj, dar și cu ficatul, recoltat de o echipă specializată de la București.

CITEȘTE ȘI: PREMIERĂ MEDICALĂ: La Reșița s-au prelevat organe de la o pacientă aflată în moarte cerebrală!

publicitate ziar expresb 1000x100

Și lucrurile nu se opresc aici. Dr. Radu Deac, președintele ANT, se plânge că procedurile sunt practic rudimentare, căci organele pentru transplant sunt transportate cu avioane de linie, pierzându-se timp prețios: „Știați că noi transportăm organele prelevate cu TAROM, cu liniile comerciale? (…) Dacă vrem să intrăm în Eurotransplant trebuie să mergem acolo unde este donatorul și cu un avion rapid, pentru că ischemia, privarea de sânge a unui organ este … la inimă sunt trei ore. Variază. Trebuie un avion performant cu reacție care să ajungă și să poată veni înapoi cu organul respectiv”, a explicat medicul.

Vestea-șoc vine tot de la managerul Secășan, care spune că organele prelevate de la Caraș-Severin au fost transportate cu o ambulanță până la Timișoara, de unde s-a luat un avion de linie, ceea ce este mult mai grav, căci pierderea de timp este și mai mare. O autospecială a Ambulanței face aproximativ două ore până la Timișoara! Și asta în condițiile în care SMURD are o adevărată flotilă de elicoptere, la care se adaugă cele ale MAI, ba chiar România are și un avion SMURD, tocmai pentru a scurta timpii de intervenție.

Dar, încă o dată, Statul Român dovedește că nu știe să prețuiască nici măcar acest element extrem de important al cetățenilor săi: generozitatea!

Sursă foto: novatv.ro

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/