Indicatorul Robor la 3 luni, utilizat ca referinţă pentru stabilirea dobânzilor la creditele de retail în lei, a crescut cu trei sferturi de punct procentual în ultima lună şi ajuns în apropierea pragului de 3% pe an. Cei care au credite a căror dobândă variază în funcţie de acest indicator vor fi informaţi la începutul lunii viitoare asupra unei creşteri a dobânzii pe care trebuie să o achite băncii.
Dobânzile interbancare au crescut cu o jumătate de punct procentual într-o singură săptămână, pentru ca în utimele şedinţe să se stabilizeze la circa 2,9% pe an, spun specialiştii Ziarului Financiar. De exemplu, pentru un credit de 200.000 de lei pe 30 ani, cu o rată de dobândă formată din Robor la 3 luni plus o marjă fixă de 3%, un client plăteşte în prezent o rată de circa 1.140 de lei pe lună, dar din octombrie va scoate din buzunar cu 60 de lei mai mult. Chiar dacă avansul dobânzilor interbancare de numai o jumătate de punct procentual pare nesemnificativ, impactul asupra ratelor lunare plătite de clienţi este vizibil în condiţiile în care costul creditelor se află la un minim istoric. Ipotecarele în lei, de exemplu, se vând la dobânzi de 5% pe an, comparabil cu nivelul dobânzilor la Euro.
Dobânzile interbancare s-au apropiat acum de dobânda-cheie a BNR, de 3,25% pe an, aşa cum a sugerat în luna august guvernatorul BNR Mugur Isărescu. Analiştii cred că BNR va reduce dobânda la 3% pe an în şedinţa de la finalul lunii septembrie, ceea ce va egaliza practic cele două rate, mai arată zf.ro.