Salata bănățeană din ciuperci și legume ca la Wolsberg, pita albă de Soceni sau brânza de capră împistrită cu piparcă sunt doar trei dintre produsele tradiționale ale Banatului Montan recunoscute la nivel național pentru gustul și calitatea lor.
Produsele tradiționale românești sunt din ce în ce mai căutate pe piața românească, pentru simplul motiv că acestea ne amintesc de gustul copilăriei, fiind obținute din materii prime locale, fără a avea în compoziția lor aditivi alimentari, iar prelucrarea se face manual, după rețeta bunicii.
În Caraș-Severin sunt cinci producători locali ale căror preparate au îndeplinit criteriile necesare pentru obținerea atestatului de produs tradițional din partea Ministerului Agriculturii. Unul este din Bocșa, care și-a atestat nu mai puțin de cinci produse – „salată bănățeană mixtă din ciuperci și legume ca la Wolsberg”, „salată bănățeană din ciuperci”, „zacuscă cărășeană din ciuperci”, „zacuscă bănățeană din fasole”, „zacuscă bănățeană din vinete”, zacuscă din dovlecel”, „dulceață de ardei iute”, „sos vegetal din bureți de fag”. Alți doi sunt din Soceni, recunoscuți pentru produsele „cârnați din carne de capră”, „brânză de capră împistrită cu piparcă” și „pita albă de Soceni”, și un altul din Cornereva, pentru produsul specific local – „pecinari cornerevinți”.
Dosarele pentru obținerea atestatelor se depun la sediul Direcției Agricole Caraș-Severin unde, după ce sunt verificate, sunt trimise către Ministerul Agriculturii. „Tot noi îi și consiliem pe producători legat de întocmirea documentației. E vorba, în principal, de caietul de sarcini, de istoric, de rețetă, de metoda de fabricație, tradiționalitate, documente ce țin de siguranța alimentară, sanitar-veterinară etc. După ce este verificat și de structura de specialitate din minister, primește atestat și e înscris în Registrul Național al Produselor Tradiționale”, ne-a declarat ing. Liviu Munteanu, directorul Direcției Județene Agricole Caraș-Severin.
Conform Ordinului 724/2013 privind atestarea produselor tradiționale, produsul tradițional este acel preparat fabricat pe teritoriul național, pentru care se utilizează materii prime locale, care nu au în compoziția lor aditivi alimentari, care prezintă o rețetă tradițională, un mod de producție și/sau de prelucrare și un proces tehnologic tradițional și care se distinge de alte produse similare aparținând aceleiași categorii.