Caraș-Severinul nu mai visează la autostrăzi! Se mulțumește cu drumuri naționale reparate!

România se oprește, astăzi, 15 minute, să ceară construcția de autostrăzi. Banatul Montan nu face excepție, deși, minciunile politicienilor din ultimii 20 de ani au redus așteptările și pretențiile la niște reparații de bun simț pe drumurile naționale!

Anunțat în urmă cu 11 zile, protestul inițiat de omul de afaceri sucevean Ștefan Mandachi, care a construit primul și singurul metru de autostradă din Moldova, a devenit unul național, iar astăzi, zeci de mii de oameni opresc lucrul, la ora 15, pentru 15 minute. Ștefan Mandachi a anunțat, în 4 martie, că a finalizat lucrările la primul și singurul metru de autostradă din Moldova și în 15 martie îl inaugurează, lansând și o provocare: „În data de 15 martie, pentru 15 minute, începând cu ora 15.00, eu suspend activitatea celor 40 de restaurante. Pentru autostrăzi, fii solidar! Provoacă măcar trei persoane să-şi suspende activitatea!”, spunea Mandachi. Provocarea lui a mers către trei oameni de afaceri: Ion Ţiriac, Gigi Becali, Viorel Cataramă. La două zile de la lansarea provocării, în 6 martie, lui Ștefan Mandachi i-a răspuns Viorel Cataramă, care a anunțat că grupul de firme Elvila se alătură protestului și întrerupe munca timp de 15 minute. În plus, Cataramă a dus provocarea mai departe.

După ce provocarea a fost propagată la nivel național, tot mai multe firme au anunțat că se alătură manifestului „România vrea autostrăzi” și opresc astăzi lucrul. La fel fac și doi dintre cei mai importanți oameni de afaceri bănățeni. Nelu Popa, care astăzi e primarul Reșiței, se alătură soției și angajaților firmei pe care o au la Văliug, și vor privi timp de 15 minute în zare, spre autostrada promisă Banatului Montan, zilele trecute, de liderul PSD Liviu Dragnea. „Ne oprim  din orice activitate a firmei timp de 15 minute, în semn de solidaritate cu omul de afaceri din Moldova. Eu îi chem pe toţi cei din domeniul afacerilor private să facă la fel, să facă front comun cu acest om care, ca noi toţi, înţelege ce înseamnă să nu ai drumuri în România“, a spus Popa. Bunul său prieten, Romeo Dunca, oprește toate activităţile desfăşurate pe Muntele Mic, iar şoferii de pe cele câteva sute de tiruri ale Dunca Expediții vor trage pe dreapta la ora 15.

Activitatea se sistează timp de un sfert de oră și la mai multe firme din Clisura Dunării. Alexandru Torma, reprezentantul firmei Auto Alex, a precizat: ,,Inițiativa acestui om este demnă de lăudat. El sesizează un lucru pe care-l vedem toți cu ochiul liber, dar puțini sunt cei care vor să recunoască. Ne vom alătura și noi acestei inițiative. Dacă în România ar fi autostrăzi, cu siguranță, și pentru noi, ca firmă, asta ar însemna un timp de livrare mai scurt, costurile de transport ar fi mai mici, inclusiv mediul ar fi mult mai protejat. Am putea circula pe aceste drumuri mult mai  în siguranță și ar fi mai puține accidente!” Reemus Almăjan, administratorul firmei Super Steel & Design din Moldova Nouă, pune și el lacătul pe ușă: ,,Vom susține acest protest! Vom sista activitatea timp de 15 minute!”

Nici în administrația publică lucrurile nu stau altfel. Primarul PSD al comunei Gârnic, Nicolae Tismănariu, e unul din cei care se mulțumește și cu mai puțin decât o autostradă: ,,Susțin construirea drumurilor de la cele rurale, comunale, până la autostrăzi!”. Primarul comunei Coronini, Ilie Boboescu, s-a abținut de la comentarii, în timp ce primarul comunei Socol, Olghița Ghiță, are lucruri mai importante de făcut: ,,Nu vom susține protestul! Nu sistăm activitatea!”. Primarul orașului Oravița, Dumitru Ursu, e ocupat cu politica și nu răspunde la telefon, în timp ce omologul său de la Moldova Nouă, Adrian Torma, e tranșant: „Susțin această inițiativă. Sincer, eu m-aș bucura ca măcar drumul national Moravița – Oravița – Moldova nouă să intre într-un proces de reabilitare. Știu că ni s-a promis autostradă, dar când noi nu suntem în stare să reparăm un drum national are rost să mai sperăm la așa ceva?!”