Caraş-Severinul, mult peste judeţul Timiş! La mortalitatea infantilă…

O realitate terifiantă ne este relevată de Organizaţia Salvaţi Copiii. În judeţul Caraş-Severin, rata mortalităţii infantile depăşeşte cu mult media pe ţară, în condiţiile în care aceasta din urmă este peste media mortalităţii infantile din Regiunea Vest! 

În România, unul din 10 copii se naşte prematur şi are nevoie de asistență medicală adecvată încă din primul minut de viață, pentru a supraviețui și pentru a recupera decalajul, astfel încât să facă față mediului extern, informează Organizaţia Salvaţi Copiii. Statisticile internaţionale arată că 90% dintre copiii prematuri sau extrem prematuri (sub 32 de săptămâni) supraviețuiesc în țările dezvoltate, iar în regiunile slab dezvoltate, 90% dintre acești copii mor.

Aparatură medicală pentru maternităţi

Numai din fondurile colectate între 2012 și 2016 din redirecționarea a 20% din impozitul pe profit, Organizația Salvați Copiii România a dotat maternitățile din România cu aparatură medicală necesară salvării copiilor născuți prematur, în valoare totală de 1.245.700 de euro. În ultimii șase ani, Salvați Copiii România a investit peste trei milioane de euro în dotarea a 77 de maternități și secții de nou-născuți din 39 de județe ale țării cu aproximativ 380 de echipamente medicale, care au ajutat la supraviețuirea a peste 31.000 de copii.

Salvaţi Copiii a ajuns până acum în regiunea Vest cu 60 de echipamente necesare supravieţuirii nou-născuţilor, în valoare de 392.000 euro, în localităţile: Arad, Caransebeș, Reșița, Oravița, Hunedoara, Petroșani, Deva, Hațeg, Timișoara.

În regiunea Vest, media de mortalitate infantilă a fost, la nivelul anului 2016, de 6,8 la mia de copii născuți vii, sub media națională de 7,3. Defalcat pe județe, în Caraș-Severin se înregistrează cea mai mare rată a mortalităţii infantile, deşi este în scădere semnificativă în 2016 faţă de 2015: 9,7 la mie anul trecut, de la 12,8 la mie în anul anterior. În judeţul Timiș, rata mortalității infantile a scăzut de la 7,5 la mia de copii născuți vii în 2015, la 4,7 în 2016! În județul Arad se păstrează o valoare similară în cei doi ani, 6,2 la mie.

La nivel naţional, în doar 9 judeţe se înregistrează o rată a mortalităţii infantile mai mare decât în Caraş-Severin: Călăraşi – 13,1 la mie, Mehedinţi – 12,5, Tulcea – 11,8, Satu Mare – 11,4, Brăila – 10,6, Giurgiu – 10,5, Ialomiţa – 10,4, Vrancea – 9,9, Botoşani – 9,8.

„Principala cauză de mortalitate infantilă este prematuritatea, care înregistrează o creștere semnificativă în aproape toate țările lumii. Copiii prematuri au mari șanse de supraviețuire, dacă maternitatea în care se nasc are la dispoziție aparatură medicală adecvată unei intervenții rapide“, precizează Alexandra Boeriu, coordonator comunicare al Organizaţiei Salvaţi Copiii.

1000x100 casa brutarului
expres banat 1000x100 (2)

Cum pot contribui companiile la salvarea nou-născuților prematuri

Una din trei companii care au realizat profit în anul 2016 a ales să investească în cauze sociale, redirecționând 20% din impozitul pe profit către proiecte derulate în beneficiul societății, potrivit datelor furnizate de Autoritatea Națională de Administrare Fiscală (ANAF), la solicitarea Salvați Copiii România. Astfel, dintre cei 119.594 de contribuabili care au realizat profit, doar 39.067 au folosit această pârghie, de a sprijini cauzele sociale prin redirecționarea unei părți din impozitul pe profit.

În ceea ce privește numărul companiilor care au ales să sprijine programul de reducere al mortalității infantile derulat de Salvați Copiii România, dinamica este una pozitivă, tot mai mulți operatori economici înțelegând că investiția în această cauză este una necesară. Astfel, în 2012, primul an al implementării prevederii de redirecționare a 20% din impozitul pe profit către cauze sociale, 125 de companii au redirecționat 20% din impozitul pe profit către Organizația Salvați Copiii România, iar în 2016 numărul companiilor a ajuns la 234, suma astfel  colectată pentru dotarea maternităților fiind de 383.262 euro.

Gabriela Alexandrescu, președinte executiv Salvați Copiii România, subliniază importanța ca toate companiile să își asume rolul social și să investească în cauzele sociale: „Companiile care au folosit acest instrument, de a redirecționa 20 de procente din profit către dotarea maternităților, au contribuit la salvarea prematurilor. Sunt copii care acum au împlinit cinci ani datorită acestui efort colectiv. Este important să continuăm împreună, pentru că rezultatele se văd, iar ele se măsoară în vieți salvate. Lucrăm îndeaproape cu medicii, pentru ca efortul nostru să acopere vulnerabilitățile reale ale maternităților”.

Persoanele juridice care doresc să sprijine acest demers pot descărca formularul precompletat cu datele de identificare ale organizaţiei aici. Merită menționat faptul că această cheltuială este deductibilă, costurile pentru companii fiind zero. Suma direcționată nu poate fi mai mare de cinci la mie din cifra de afaceri și nu poate depăși 20% din impozitul pe profitul datorat statului, iar plățile trebuie făcute până la 31 decembrie 2017.

Surse foto: radiocluj.ro şi Salvaţi Copiii.