Caraș-Severinul, în topul județelor falimentare? Arierate de 15 milioane de lei, peste jumătate din cauza Consiliului Judeţean!

Ziariștii de la jurnalul.ro au realizat un amplu articol privind arieratele cumulate de unităţile administrativ teritoriale ale fiecărui județ, campion pe ţară și în prag de faliment fiind județul Vâlcea. Nu departe de acesta, pe locul 4, este judeţul Caraş-Severin.

43 de milioane de euro era datoria publică a UAT-urilor la finele lui februarie 2018, cele mai rapide îndatorări având municipiul Timișoara, ale cărui datorii au crescut de 10 ori în ultimul an, și Sectorul 6 al capitalei. Deși nici un oraș nu este în insolvență, ci doar câteva comune.

Județul Vâlcea are o datorie de 30 de milioane de lei ca arierate (datorii mai vechi de 90 de zile), aici Primăria Prundeni are datorii de aproximativ 9 milioane de lei, iar Primăria Călimănești, de 3 milioane de lei. Restul datoriilor sunt deținute de alte 22 de primării din județ.

Poziția secundă e deținută de județul Suceava, cu aproape 18 milioane de lei, cea mai mare parte a datoriei, mai bine de jumătate, aparținând municipiului Suceava. Pe locul trei vine județul Constanța, cu 16,95 milioane de lei arierate, cea mai mare parte provenind de la Primăria Mangalia.

Pe locul al patrulea este județul Caraș-Severin, cu arierate de 14,8 milioane de lei. Datoriile aparțin în principal Consiliului Județean Caraș-Severin, 8,26 de milioane de lei, și Municipiului Caransebeș, cu 4,59 milioane lei. Cu un an în urmă, arieratele UAT-urilor din județul nostru erau cu 2,53 de milioane de lei mai mici.

„Oraşele o duc tot mai greu pentru că nu sunt corelate responsabiltăţile date de lege cu sumele primite de la bugetul de stat. Poliţia locală, spitalele, educaţia necesită sume importante pe care unele localităţi nu le au”, spune pentru jurnalul.ro Ionel Chiriţă, preşedinte executiv Asociaţia Oraşelor din România.

„O să vedem tot mai multe comune cu probleme, având în vedere că primăriile au avut voie să cheltuie în primul trimestru din acest an execedentul bugetar în care se regăsea avansul luat pentru fondurile europene. Să vedem ce va fi în trimestrul 2, când se va analiza şi se va veni cu bani în plus de la buget”, le-a declarat celor de la jurnalul.ro Emil Drăghici, președintele Asociației Comunelor din România.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/