Caraș-Severin, printre cele mai vizitate județe din țară

Cu toate că județul cărășenilor și-a pierdut o mare parte din valoarea turistică de care se bucura odată, frumusețile zonei îi fac încă pe turiști să închidă ochii în fața lipsurilor și să aleagă Carașul ca destinație de vacanță.

Un studiu realizat de Institutul Național de Statistică și centralizat de EVZ, în urmă cu doi ani, a scos în evidență topul celor zece județe cu cele mai multe înnoptări. Astfel, chiar dacă nu s-a ridicat chiar în topul clasamentului, Caraș-Severinul se încadra și el alături de București, Brașov și Constanța pe lista județelor cu cei mai mulți turiști.

Cu toate că zonele turistice din Caraș, și mai ales stațiunile județene, au decăzut vizibil în ultimii ani, prețurile mici și frumusețile naturale de care zona dispune încă mai are suficientă putere pentru a atrage vizitatori. Pe locul nouă în clasament, Caraș-Severinul a înregistrat în anul 2013 o creștere cu 9,1 procente față de anul 2012. Aproape două mii de turiști s-au cazat anul trecut în pensiunile și hotelurile care au reușit să se mențină printre ruinele turistice care caracterizează județul.

Potrivit Direcției Județene de Statistică Caraș-Severin, turiștii care aleg județul ca destinație turistică preferă în primul rând hotelurile. Peste 60 de mii dintre cei care s-au cazat anul trecut în camerele cărășene au preferat confortul pus la dispoziție de hoteluri. Nici pensiunile turistice nu stau mai prejos la numărul de turiști, ele fiind, de asemenea, o alegere preferată de cei mai mulți dintre vizitatori.

Valorile din ultimii doi ani au dat speranțe atât investitorilor, cât și autorităților județene, însă numerele înregistrate în primul trimestru al anului 2014 nu sunt la fel de roz. Față de aceeași perioadă a anului trecut, la începutul anului 2014 toți indicatorii în turism au scăzut vizibil. În prima parte a anului 2014 doar 39 de mii de turiști au ocupat locurile de cazare disponibile, cu 10 mii mai puțin decât în anul precedent.

În primul trimestru al acestui an se observă scăderi la toți indicatorii turistici, atât la numărul de turiști, cât și la numărul de înnoptări. De asemenea, a scăzut și indicele de utilizare netă a locurilor de cazare. Dacă în anul 2013 acesta era de 14 procente, anul acesta valoarea a atins doar 11 procente”, a explicat Gheorghe Petre, șeful Direcției Județene de Statistică.

Cu toate acestea, autoritățile care se ocupă cu monitorizarea turismului la nivel de județ sunt încrezătoare în ceea ce privește potențialul turistic al zonei, dar și în ceea ce presupune capacitatea Caraș-Severinului de a se alinia și în acest an la trendul de creștere de până acum.

FOTO: Dumitru Doru

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/