Campioni în vest la alocările bugetare

explo 1000x200

Proiectul de buget aprobat de Guvern a decis ca TVA-ul încasat de stat să fie distribuit tuturor județelor pentru plata datoriilor adunate de autoritățile locale, dar nu numai. Județul se află pe locul doi pe listă în ce privește suma alocată de la centru.

Toate județele urmează să primească bani de la Guvern în anul 2014, pentru a scăpa de o parte din datoriile adunate până în prezent. Potrivit legii, sumele din TVA trebuie folosite pentru plata restanţelor unităţilor administrativ-teritoriale, inclusiv a instituţiilor publice finanţate integral sau parţial din bugetul local. Chiar dacă fiecare județ va primi o parte din banii proveniți din colectarea TVA-ului, împărțirea acestora va ridica, cel mai probabil, multe controverse la nivelul Consiliilor Județene. Asta luând în calcul mai ales discrepanțele foarte mari dintre sumele anunțate pentru fiecare județ. Cel mai important criteriu de alocare a acestor bani este mărimea populației, element care influențează cu mult clasificarea județelor.

Ce spun oficialii județeni?
Potrivit Economica.net, clasificarea menționată în proiectul bugetar aprobat de Guvern favorizează cu precădere județele din partea de sud și nord-est a țării. Cu toate că partea de vest are alocate sume foarte mici, județul Caraș-Severin se află pe un loc fruntaș în top, în ce privește suma alocată, aspect pozitiv de această dată. Județului nostru îi va reveni suma de 151 de lei pe cap de locuitor.

Președintele Consiliului Județean, Sorin Frunzăverde, a oferit pentru Express de Banat o serie de detalii care să lămurească poziția județului din clasament. „Explicația ar fi că accesăm foarte multe fonduri europene, iar o parte din restituiri sunt tocmai pentru proiecte, ceea ce este și firesc. O altă explicație ar fi că județul Caraș-Severin nu are foarte multe SRL-uri, că avem o populație redusă, de 290.000 de locuitori, iar sumele din echilibrare vin întrucât contribuabilii mari și mijlocii plătesc impozitele la București, direct la ANAF, și de aici o necesitate firească de a echilibra sumele. Practic, Ministerul Finanțelor își face datoria față de județ”, a explicat Sorin Frunzăverde, pentru www.expressdebanat.ro .