Caraş-Severin, judeţul cu cele mai multe tabere școlare în paragină! Ruine conservate pentru a fi aruncate pe capul UAT-urilor!

Ministrul Tineretului şi Sportului, Ioana Bran, a vorbit ieri despre situația taberelor școlare, multe dintre ele abandonate sau ajunse ruină. Soluţia propusă pentru cele 10 unităţi părăginite din Caraş-Severin: să fie cedate Consiliului Judeţean sau primăriilor din zonă!

În județul Caraș-Severin sunt 11 tabere de tineret, dar mai este funcțională una singură: cea de la Râul Alb. Interpelat în Colegiul Prefectural despre această situație, fostul director al DJTS Caraș-Severin, subprefectul Cătălin Hogea, a spus că toate taberele sunt identificate și intabulate în județul nostru, dar că nu s-au făcut nici un fel de investiții, deoarece este un ordin de ministru care interzice orice alocare de fonduri către taberele nefuncționale.

O soluție ar putea veni chiar de la Ministerul Tineretului și Sportului, actualul ministru, Ioana Bran, declarând că ministerul intenționează să le cedeze primăriilor sau consiliilor județene. „De când mi-am preluat mandatul am fost în mai multe tabere de agrement din mai multe judeţe ale ţării. Într-adevăr, aceste modernizări, aceste investiţii sunt necesare peste tot în ţară, nu doar la Roica (tabără din Alba pe care a vizitat-o marţi – n.r.). De aceea, eu consider că descentralizarea va fi un lucru benefic. Consider că Consiliul Judeţean, că UAT-ul va putea gestiona, poate, mult mai bine acest patrimoniu despre care discutăm”, a declarat ministrul Tineretului şi Sportului, ieri, la Alba Iulia.

Ioana Bran a afirmat că sunt şi tabere care „arată destul de bine, care au nevoie de modificări de suprafaţă, doar de o igienizare”, dar sunt şi baze care „necesită investiţii foarte majore”. Ea a precizat că la nivel naţional 98 de tabere sunt nefuncţionale şi 62 sunt funcţionale. Din cele 98 de tabere nefuncționale, 10 sunt în Caraș-Severin!

În anul 1990, centrele de agrement din județul Caraș-Severin aveau o capacitate de cazare de 53.900 locuri, de care au beneficiat aproximativ 324.000 de elevi. Cele mai multe dintre taberele de odinioară mai există în prezent doar în amintirea celor care, între timp, au devenit adulţi.

Taberele Jervani, Cireşnaia, Brebu Nou, Maciova, Băile Herculane, Poiana Mărului, Delineşti, Valea Minişului şi Vila Klaus sunt închise de ani de zile. Unele dintre ele stau să se dărâme. Altele ar putea fi însă redate circuitului, cu investiţii nu prea mari. În timp ce acestea se degradează de la o zi la alta, Ministerul Educaţiei, Tineretului şi Sportului, prin Direcţia Judeţeană pentru Tineret Caraş-Severin, le-a declarat ca fiind în conservare. Odată pus lacătul pe poarta unei astfel de tabere, niciun leu nu mai putea fi investit în reabilitarea lor.

Sursa foto: Argument CS.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/