98.000 de turiști au cheltuit peste 30 de milioane de lei în minivacanţă. Caraș-Severinul, printre destinaţiile preferate

Aproximativ 98.000 de turiști au ajuns anul acesta, în minivacanța de 1 Mai, în diverse destinaţii din ţară, unde au cheltuit peste 30 de milioane de lei, cu aproape un milion de lei mai mult decât anul trecut, conform Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).

Potrivit FPTR, comparativ cu anul trecut, când, de Ziua Internațională a Muncii, au plecat în vacanțe peste 94.000 de turiști, ceva mai mulți turiști români au decis să-și planifice anul acesta o minivacanță de 1 Mai, cheltuind cu șase la sută mai mult față de anul trecut.

„Din datele noastre, putem estima pentru această perioadă încasări de aproximativ 12,7 milioane de lei în toate destinațiile turistice din țară doar din mâncarea şi distracția turiștilor, în condițiile în care un român a cheltuit, în medie, aceeași sumă ca anul trecut, adică 120 de lei pe zi, în afară de cazare și mic dejun. La această sumă se adaugă aproximativ 17,4 milioane de lei pe cazare și mic dejun, ceea ce conduce la o estimare a cheltuielilor totale ale românilor care au mers în minivacanța de 1 Mai în țară de 30 de milioane de lei”, a declarat Dragoș Răducan, prim-vicepreședinte executiv al FPTR.

Și în acest an s-a menținut în preferințele românilor zona rurală, pensiunile reușind să atragă peste 42.000 de turiști, potrivit FPTR. Destinațiile alese au fost Bran, Bucovina și Maramureș, dar și zone mai puțin cunoscute, aflate în apropierea marilor aglomerări urbane, precum Clisura Dunării, Caraș-Severin sau Sâmbăta de Sus, unde cazarea a costat între 40 şi 200 de lei de persoană pe noapte. În Clisură, satul lacustru din Berzasca și călătoriile cu vaporașul pe Dunăre au fost cele mai căutate obiective, alături de Cheile Nerei, cascada Bigăr sau Băile Herculane.

Stațiunile balneare au fost și ele solicitate în această perioadă. Astfel, peste 16.000 de români au ales să se relaxeze la o piscină cu apă termală, unde au putut beneficia de programe speciale de spa, au mai anunțat reprezentanții FPTR.