Bombardament cu proiecte transfrontaliere în Regiunea Vest! Caraş-Severinul mizează la greu pe parteneriate cu vecinii sârbi!

176 de proiecte transfrontaliere au fost depuse în cadrul celui de-al doilea apel al Programului INTERREG IPA de Cooperare Transfrontalieră România-Serbia. Din Caraş-Severin, pe finanţări serioase mizează primăriile din Reşiţa, Moldova Nouă şi Oraviţa, precum şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa.

Lansat la finalul anului 2017, acest apel a oferit iniţiatorilor de proiecte transfrontaliere româno-sârbe oportunitatea de a crea şi dezvolta proiecte care să contribuie la promovarea ocupării forţei de muncă, protecţia mediului şi managementul riscurilor, mobilitate şi accesibilitate sustenabilă şi atractivitate pentru turism sustenabil.

„În urma celui de-al doilea apel pentru propuneri de proiecte deschis în perioada 27.11.2017 – 24.04.2018, un număr 176 de propuneri de proiecte transfrontaliere româno-sârbe au fost depuse de către instituţii publice şi organisme neguvernamentale din România şi Serbia. Toate proiectele trebuie să aibă cel puţin un partener din cele două ţări, cu sediul în judeţele: Timiş, Caraş-Severin şi Mehedinţi sau în districtele sârbeşti Banatul de Nord, Banatul Central, Banatul de Sud, Branicevski, Borski şi Podunavski”, spune Anca Lolescu, directorul executiv al BRCT Timișoara.

Proiectele depuse urmează să fie examinate şi evaluate de către o Comisie Comună de Evaluare (Joint Evaluation Committee), iar cele mai bune proiecte vor fi propuse spre finanţare, cu aprobarea Comitetului Comun de Monitorizare (Joint Monitoring Committee). Proiecte importante, cu finanțare serioasă, au depus administraţiile publice din Reșița, Oravița și Moldova Nouă, dar și Fundația Activity. De asemenea, Spitalul Județean din Reșița a reușit, împreună cu alte unități spitalicești din România și Serbia, să depună un proiect strategic care presupune și dezvoltarea infrastructurii spitalului.

Mai multe informaţii despre Programului INTERREG IPA de Cooperare Transfrontalieră România – Serbia pot fi obţinute accesând site-ul: www.romania-serbia.net.