Județul Caraș-Severin este singurul din vestul țării în care se înregistrează un număr relativ mic de adolescente care au devenit mame, în 2020, potrivit Organizației Salvați Copiii care folosește datele temporare ale Institutului Național de Statistică. La nivel național, 16.470 de fete cu vârsta de până la 19 ani au devenit mame anul trecut.
Specialiștii de la Salvați Copiii avertizează că vârsta fragedă a mamei antrenează probleme complexe de sănătate, atât pentru mamă, cât și pentru nou-născut. Este unul dintre motivele pentru care Organizația Salvați Copiii a accelerat anul acesta programul de susținere a sănătății mamelor și copiilor prin dotarea unităților medicale și prin oferirea de servicii integrate în zone defavorizate la nivel național.
Județul Mureș se situează pe primul loc în ceea ce privește numărul mamelor adolescente (871), urmat de Dolj (723), Brașov (695) și Iași (656). Vârsta medie la nașterea primului copil în cazul mamelor adolescente din zonele rurale defavorizate din România este de 16 ani și de 18 ani la al doilea copil. Sunt mame care, la nici 23 de ani împliniți, nasc deja al cincilea copil. Un procent covârșitor, 74% dintre gravidele sau mamele din aceste comunități afirmă că principala sursă de venit a familiei este alocația copilului.
Județele cu cele mai puține mame adolescente sunt Caraș-Severin (220), Brăila și Mehedinți (213), Gorj (190) și Tulcea (175).
Una dintre marile provocări cu care se confruntă medicii este cea în care o pacientă este adusă la spital să nască, după o sarcină neurmărită medical, iar în cazul mamelor adolescente riscurile să nască prematur și să apară complicaţii sunt mult mai ridicate.
Potrivit Salvați Copiii, România se menține pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește rata mortalității la copii sub un an, valoarea la care s-a ajuns în 2020, conform datelor temporare INS, (6,2/1000 născuți vii) fiind practic similară cu rata medie a vechii Uniuni Europene de acum circa 20 de ani.
Organizația lansează un apel către companiile din România de a direcţiona 20% din impozitul pe profit către modernizarea și dotarea cu echipamente performante a maternităţilor, secţiilor de neonatologie, ATI și pediatrie din România. Persoanele juridice care doresc să sprijine acest demers pot descărca contractul precompletat cu datele de identificare ale organizaţiei aici. Plățile trebuie făcute până la 31 decembrie 2021. Microîntreprinderile pot sponsoriza Organizația Salvați Copiii, potrivit legii, în limita a 20% din impozitul pe venit.