Cinema Luna din Caransebeș are de astăzi amplasată pe clădire o placă comemorativă din granit, care consemnează trecerea marelui George Enescu prin orașul de pe Timiș și Sebeș.
Marele compozitor român a concertat în trei rânduri la Caransebeș, fiind invitat de societățile culturale ale timpului. Primarul de atunci, care deși era jurist, iubea muzica, fiind dirijorul Filarmonicii din Caransebeș.
”Este un circuit muzical care îşi propune refacerea traseului concertistic al lui George Enescu pe plai mioritic bănățean (un topos cultural ale cărui reflexe baroce l-au fascinat), unde întâistătătorul muzicii românești a concertat, cu o densă ritmicitate, între anii 1912 și 1943: la Lugoj (10 concerte, între 1912 – primul concert în Banat – şi 1943), Caransebeş (trei recitaluri, în 1922, 1927 şi 1929), Oraviţa (1931) şi Timişoara (23 de concerte, între 1921 şi 1943)”, ne-a precizat directorul Casei de Cultură, Ioan Cojocariu.
La dezvelirea plăcii memoriale au participat o serie de oameni de cultură, care s-au deplasat apoi la Sinagoga din Caransebeș, unde a avut loc lansarea cărții „George Enescu – consonanțe bănățene”, autor prof. dr. Constantin Tufan Stan, muzicolog, membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România. Lucrarea consemnează periplul bănățean al lui Enescu. La finalul acțiunii, participanții au avut plăcerea de a asculta un concert simfonic susținut de elevi, studenţi, masteranzi şi profesori de la Colegiul Naţional de Muzică „George Enescu” și Colegiul Naţional de Arte „Dinu Lipatti” din Bucureşti, Colegiul Național de Arte „Ion Vidu” din Timișoara, Liceul de Arte „Sabin Drăgoi” din Arad și Facultatea de Muzică şi Teatru a Universităţii de Vest din Timişoara.
De la Caransebeș, acțiunea se va muta la Oravița, pe scena Teatrului Vechi „Mihai Eminescu”, unde spectacolul, organizat de Primărie și Consiliul Local, cu aportul dr. Ionel Bota, se va desfășura sub genericul Conferinţele Naţionale „George Enescu” şi Banatul.
[slickr-flickr search=”sets” set=”72157670135972912″]