GALERIE FOTO: Caransebeșul își aniversează istoria: 110 ani de la inaugurarea sediului Primăriei!

Stiri Timisoara si Resita banner cu energie geotermala

Moment festiv în această după-amiază la sediul administrației locale din municipiul de pe Timiș și Sebeș, acolo unde chiar în aceste momente se marchează peste un centenar de la inaugurarea sediului Primăriei.

Cultura și istoria municipiului Caransebeș sunt în prim-plan în această după-amiază. Sala de festivități ,,Aula 1 Decembrie” este plină până la refuz de oaspeți din județ, din țară, dar și din străinătate. Nelipsite sunt oficiali­­­tățile județului, care au sosit cu puțin înainte de ora 16.00. Salutul personalităților, al oaspeților, dar și cuvântul inaugural au fost urmate de semnarea protocolului de înfrățire a municipiului Caransebeș cu localitatea Kovacica din Serbia. Manifestarea a debutat cu difuzarea imnului celor două țări, pentru că reprezentanții localităților se angajează ca de acum înainte să colaboreze atât în domeniul turismului, cât și în cel al comerțului și educației. Protocolul de înfrățire a fost citit în fața invitaților, după care cei doi primari l-au și semnat.,,Municipiul are 25.000 de locuitori, iar ca populație avem 24 de etnii. Suntem două municipii asemănătoare și chiar dacă nu avem un centru atât de frumos ca al dumneavostră, sperăm să avem unul printr-un proiect comun. Prietenia durează de ani de zile și astăzi am venit să o oficializăm printr-un protocol. Noi suntem înfrățiți și cu alte două orașe din România. Sunt convins că vom realiza tot ceea ce am scris în textul protocolului”,  a spus primarul Miroslav Krișan, edilul-șef al municipiului Kovacica, în urma semnării protocolului.

Prietenie de milioane
Chiar dacă documentul a fost semnat astăzi, deja administrațiile locale din cele două municipii derulează mai multe proiecte care au adus fonduri consistente pentru locuitorii lor. ,,Avem patru proiecte transfrontaliere împreună cu frații noștri. Două dintre ele sunt dedicate tinerilor. Un altul este în derulare și se referă la managementul comun al situațiilor de urgență, dar există și unul ecologic, care vizează protecția râului Timiș. Dintr-o simplă prietenie s-a ajuns la o colaborare serioasă și la accesarea a peste 1,2  milioane de euro. Sper să nu mai existe granițe între noi. Este important să fim prieteni, să colaborăm și împreună să dovedim că viața poate fi mai bună și mai frumoasă”, a subliniat primarul Marcel Vela.

Cei doi edili și-au schimbat cadouri, iar festivitatea a continuat cu enumerarea celor 44 de primari pe care i-au avut locuitorii din Caransebeș. În momentul de față, doar 6 mai sunt în viață.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157635699955863″]

Atenția spre trecut
La momentul inaugurării Primăriei, în 1903, primar al orașului a fost Constantin Burdea, ctitorul obiectivului istoric. De altfel, fostul edil al Caransebeșului a avut un moment special rezervat pe lista activităților. Discursul festiv al acestuia a fost readus în atenția opiniei publice.

Stiri Timisoara promovare banner maxagro Stiri cu Muzeul din Timisoara

,,Prin sprijinul oficial, Burdea a ajuns un om politic puternic în ţinutul lui: acela fără care nimic nu se putea face. Comunitatea de Avere devenise aproape vistieria lui personală; agenţii lui erau înălţaţi în funcţii. Mâna lui nevăzută se simţea în toate”, scria Nicolae Iorga în 1924 despre ctitorul Primăriei Caransebeș, în cartea ,,Oameni care au fost”. Aceeași atenție i-a fost acordată și lui Ioan Bartolomei, una dintre personalitățile marcante din trecutul municipiului.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157635699999984″]

 

 

 

Stiri si Publicitate, joburi in Timisoara si Resita STPT job 1000x200 Stiri si Publicitate in Timisoara si Resita 1000x100 edb
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/